Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kime güveneceğiz?
HABERİ PAYLAŞ

Güven, öyle kendiliğinden oluşan, gökten inip de aniden kalbe ve akla konan bir duygu değil. Hele de insan sağlığı söz konusuysa bilgiye, deneyime dayanmalı. Ama aynı zamanda temelsiz bilgilere, söylentilere dayanan güvensizlik de sakıncalı. Şüpheci ve araştırmacı olun. Sağlıkla kalın.

Kime güveneceğiz

GENİTAL ESTETİK VE İDRAR KAÇIRMA OPERASYONU YAPTIRACAĞIM AMA KORKUYORUM

SORU: Hocam, ben genital estetikle birlikte idrar kaçırma operasyonu yaptıracağım. Mayısta randevum var. Sizden çok uzaktayım, bu nedenle başka bir doktora olacağım. Ama internette okuduğum şeyler, beni revize operasyonlarıyla ilgili çok korkutuyor. Kötü giden, beğenmediğim, işe yaramayan bir operasyon olursa revizenin işleri daha da beter yapacağından bahsediliyor. Bu şekilde pek çok gerçek hasta hikayesi okudum. Çok büyük bir şikayetim yok. Dış dudak sarkması, hafif genişleme ve arada bir çok sıkışınca kaçırma söz konusu. 34 yaşındayım. Acaba ileri yaşlarda daha çok sorun yaşayınca mı olmalıyım? Sonuç iyi olmasa da menopoz sonrası cinsel olarak da sorun yaratmaz diye düşündüm.

Haberin Devamı

CEVAP: Neden? Menopoz sonrası istifanızı mı vereceksiniz yatak odanıza? Lütfen bu algıyı değiştirelim. Menopozla birlikte cinsellik bitmiyor. İkinci bahar başlıyor. Korunma kaygınız azalıyor, yaşamdaki sorumluluklarınız hafifliyor, kendinize her açıdan zaman ayırma dönemine giriyorsunuz. Menopozu böyle değerlendirin. Öncelikle, henüz yapılmayan operasyonun kötü sonuçlarına odaklanmak gerçekten anlamsız. Elbette tüm süreci, olasılıkları bilin ama düşük olasılıklar, kararlarınızı etkilemesin. Doğru hekim seçimi ve doğru ihtiyaç saptamasıyla gayet başarılı bir operasyon çok daha yüksek olasılık dahilinde. Dış dudak sarktıysa daha da sarkmasını beklemeniz gerekmez. Hafif vajinal genişlemenin daha da artmasını beklemek, kulağa mantıklı gelmiyor. Hele idrar kaçırma! Bir damlası da bir, bin damlası da. Haftada 1 de sorundur, her gün kaçırma da. Zaten tedavisi gerçekleşmezse iş oraya doğru gider. Google amca çok yararlı ama aynı zamanda ailenin evhamlı ve kötümser büyüğü gibi. Siz iyisi mi onu bu kadar da dinlemeyin. Canlı kanlı bir doktor, sizi çok daha doğru aydınlatabilir. 34 yaşınızda, bütün güzel şeylerin kapısındasınız. Açın ve girin.

Haberin Devamı

BENİM AMELİYATIM BAŞARILI OLDU AMA GÖRÜMCEM YİNE SORUN YAŞIYOR

SORU: Hocam, idrar kaçırma operasyonu olmuştum ve sorunumdan kurtuldum. Ancak görümcemi aynı operasyon için götürdüm. Onun şikayetleri 3’üncü ay itibarıyla yeniden başladı ve sürekli başıma kakıyor. Bana güvenmekle hata ettiğini söylüyor. Doktor kötü olsa bende de başarısız olurdu. Bedenin bu operasyonları reddetme gibi durumları olur mu?

CEVAP: Tüm operasyonlar kişiden kişiye değişen yol haritalarıyla yapılır ve sonuçları da farklılık gösterebilir. Ancak ne olursa olsun bir idrar kaçırma operasyonunun sonucunda, idrar kaçırmanın sona ermesini bekleriz. Yani bir hekim olarak “çok başarılıydı ama sorun çözülmedi” gibi bir cümleyi kurmam, kurdurmam. Burada ihtimaller şöyle; iyileşme süreci tam takip edilmemiş ya da yeterli hassasiyet gösterilmemiş olabilir. İhtiyacın bir kısmı saptanıp bir kısmında eksik kalınmış olabilir (operasyon yöntemi seçerken ihtiyacı net saptamak, bölgeyi tam tanımak, görmek önemli). Burada sizin suçunuz ve sorumluluğunuz yok. Zaten siz aracı olsanız dahi görümceniz muayene oldu, doktoru dinledi, onunla konuştu ve operasyon kararını bizzat aldı diye düşünüyorum. Şimdi yapılması gereken operasyonu yapan doktora muayene olmak, bence bir de ikinci hekim görüşü almak ve böylece izlenecek yola dair bir fikir oluşturmak. Revize operasyonu mümkündür kanımca. Ne kadar beklenmeli, bu sorunun kaynağı ne; bunlar saptansın da bir. Görümcelere de hemen gün mü doğuyor ne... Şaka bir yana beni gelişmelerden haberdar edin.

Haberin Devamı

BEYAZLATMA VE SIKILAŞTIRMA YAPIYORLARMIŞ ÖNERİR MİSİNİZ?

SORU: Hocam, 21 yaşımdayım ve genital bölgemin renginden hiç memnun değildim. Epilasyona gittiğim yerde vajinal beyazlatma işlemine başladım ve yeni bir cihazla sıkılaştırmayı da beyazlatmayla birlikte yapmaya başladıklarını söylediler. Denemek istiyorum. Çünkü cidden yayvan, yaşlı bir görüntü var ve rahatsız oluyorum. Önerir misiniz?

CEVAP: Epilasyonlu beyazlatmalı sıkılaştırmaya ek olarak neler yapıyorlarmış! Çok iddialı. Zira burada ismini veremeyeceğim merkezin bilgilerine baktığımda bir güzellik merkezi olduğunu görüyorum. Çalışanların kaçının doktor olduğunu ya da uzmanlıklarının ne olduğunu bilmiyorum. Zira böyle bir bilgilendirme de yapılmamış. Genital bölgeye yapılacak tüm işlemleri çok önemsiyorum. Beyazlatma konusu bile muallakken bir de sıkılaştırma yaptırmak için gerçekten bu konuda yetkisi ve deneyimi olan bir doktordan destek almanız şart. Uygulayıcının kim olduğunu her zaman sorgulayın, bu sizin hasta olarak hakkınız. Aksi takdirde zamanınızın da paranızın da çöpe gitme ihtimali çok yüksek. Ama en önemli kısmı sağlığınızdan olma riskiniz.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder