Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Erkekler de sorar
HABERİ PAYLAŞ

Eşleri ve kendileri adına kaygılanan, meraklanan, sorular soran erkekler yok mu? Elbette var. Spermlerden ve yumurtayla buluşmalarından bahsediyoruz. Bütün buluşmalar kolay olmuyor ya da mutlu sonla bitmiyor. Ama denemeye değmez mi?

EŞİMİN HAMİLE KALAMAMASININ BENİM TESTLERİMLE NE İLGİSİ VAR?

SORU: Hocam, 4 yıllık evliyiz. Yaklaşık 1.5 yıldır denememize rağmen eşim hamile kalamıyor. Ona bir sorunu olmadığını, benim morfoloji testi yaptırmam gerektiğini söylemişler. Ne olduğunu bilmiyorum. Eşimin hamile kalamamasının benim testlerimle ilgisi nedir?

Haberin Devamı

CEVAP: Eşinizi hamile bırakmaya çalışan kim? Siz. Bir bebek, kadının yumurtası ve erkeğin sperminin birlikteliğiyle oluştuğuna göre, eşinizde bir sorun tespit edilmediyse geriye kim kalıyor? Siz. Dolayısıyla bir sorun vardır, yoktur bilemem ama tabii ki muayene olmanız ve sperm sayınıza, hareketliliğinize bakılması gerekiyor. Morfoloji testi de spermlerinizin yapısal olarak incelenmesi anlamına gelen bir test. Özetle spermlerinizin gebelik oluşturmak için uygun yapıda ve yeterlilikte, spermleri ileten tüplerinizin sağlıklı olup olmadığına bakılması çok önemli. En kısa zamanda muayene olmalısınız. Ayrıca lütfen kadın ya da erkek fark etmez, gebelik önleyici bir sağlık sorununuz varsa bile bunu bir kusur olarak değil, çözümünü bilimde arayacağınız bir sağlık sorunu olarak değerlendirin. En kısa zamanda sağlıklı, güzel haberlerinizi almak ümidiyle.

GEBEYKEN YİNE GEBE KALMA İHTİMALİ VAR MI?

SORU: Hocam, biz bebek düşündüğümüz için doktora gittik ve eşimin regline göre günleri düzenledi. 4 gün art arda ilişkiye girmemizi söyledi. Diyelim ilişkiye girdik, spermle yumurta buluştu ve hamilelik için döllenme başladı. Haberimiz olmadığı için 3 gün daha ilişkiye gireceğiz ya sonraki günlerde de döllenme olursa ikiz, üçüz hamilelikler mi oluyor?

CEVAP: Alllaaah, böyle olduğunu hayal ettim de bir an, kedi gibi doğurur herkes. Altız, yediz gider böyle. Hayır yumurta spermle buluştuktan ve döllenme başladıktan sonra diğer cinsel birleşmelerde yumurtalar aktivasyonu durdurmuş olur. Ancak milyonda bir ihtimalle denebilecek nadirlikte gebeyken gebe kalma vakası vardır. Size olacağını sanmıyorum yani, merak etmeyin. Gönül rahatlığıyla değerlendirin vaktinizi.

Haberin Devamı

HAMAMDAN HAMİLE KALMIŞ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, sevgilimle bir otelin kadın erkek karışık hamamını kullandık. Ve bu ay regl olmadı. Ama sürtünme dahil bir ilişkimiz yok. Sizce hamamdan hamile kalma olasılığı var mı? Psikolojisi berbat oldu ve tatili ben önerdiğim için resmen aramız bozuldu. Olmaz öyle şey diyordum ama internette bazı şeyler okudum ve korkmaya başladım.

CEVAP: Eskiden hamamdan hamile kalma hikayeleri çok yaygındı. Ama bunların çoğunun sebebi hamilelik sebeplerini açıklayamayan kadınların, çareyi sık gidilen hamamlarda aramasıydı maalesef. Spermler 2 güne kadar canlı kalabilirler. Yani gerçekten bu biçimde hamile kalanlar da nadir de olsa olmuştur. Fakat tahmin ediyorum hamamda mayo ya da peştemalleydiniz. Dolayısıyla temas olasılığı çok düşük. Sevgilinizin bu şekilde hamile kalma olasılığını 0’a yakın buluyorum. Ve stres de regl düzenini bozabilir. En iyisi gebelik testi yapmak ve muayene olmak. Evde oturup korkuyu beslemenin faydası yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder