Fatih Öztürk Her üniversiteye iki rektör
HABERİ PAYLAŞ

Her üniversiteye iki rektör

Haberin Devamı

Bu yaz sıcağında eğitim gündemi de kendi sıcaklığını koruyor. Bir yanda SBS’ye giren öğrenciler 12 Temmuz’da açıklanacak sonuçları beklerken, üniversite adayı gençler de Temmuz ayında gerçekleşecek tercih döneminde doğru karar vermek için gelgitler yaşıyor. Ankara’da da aynı hareketlilik sürüyor. Mesela artık rektörler yönetimden çıkıyor. Her üniversiteye iki rektör atanması gündemde…

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yeni üniversiteler yasası hazırlıyor. Birçok değişikliğin yanı sıra rektörlük seçimleri bu yasayla birlikte değişecek. Devrim niteliğinde yeni bir sisteme geçiliyor. Öğretim üyeleri arasından seçilen adaylar artık üniversitelerde rektör olamayacak, bunun yerine üniversiteleri profesyoneller yönetecek.

[[HAFTAYA]]

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de geçen hafta yeni YÖK kanununda yer alacak üniversite ve rektörlük modeline göre her üniversiteye biri akademik diğeri idari olmak üzere iki rektör atanacağını söyledi. Bu yasa ile üniversitelerde yeni bir dönemin başlayacağını söylemek mümkün. Bir dönem doktorların hastane yönetiminde olmaları da çok tartışılmıştı.

Şimdi hastanelerin büyük bölümünde profesyonel yöneticiler görev yapıyor. Bu sistem hastanelerde oturdu. Aynı geçiş üniversitelerde de rahatlıkla yapılabilir. Biliyorsunuz rektörlük seçimleri, siyasetteki seçimleri aratmayacak şekilde yapılıyor. Bilim adamlarının seçim kampanyalarının içinde bulunmasını ben de doğru bulmuyorum.

Bu dönem birçok üniversitede rektörlük seçimleri yapılıyor. Türkiye’nin en köklü 20 üniversitesinde gerçekleşen rektörlük seçimlerinde kadın adayların geçmiş yıllara göre hem başvuru oranları hem de başarılarındaki artış dikkatinizi çekmiştir. Mesela Gazi, Boğaziçi, Ege ve Dicle üniversitelerinde kadın adaylar, rakiplerini geride bırakarak birinci sıradan YÖK listesine girdi.

Kurula iletilen listedeki 120 adaydan 14’ünü kadın akademisyenler oluşturuyor. Vakıf üniversitelerinde de Doğuş, Işık, İstanbul, Aydın ve Okan üniversitelerinin rektörlüklerini kadınlar yürütüyor. Kadın yöneticilerle ilgili fikrimi bu köşeden farklı zamanlarda paylaştım. Kadın rektör sayısının artması demek başarıya bir adım daha yaklaşmak demek… Biz kurum olarak bunun en güzel örneğiyiz. Eğitim gündemini izlemeye ve paylaşmaya devam edeceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder