Fatih Öztürk Her ülkede dershane var
HABERİ PAYLAŞ

Her ülkede dershane var

Dershanelerin varlığı, işlevi, gerekliliği sadece Türkiye’de tartışılmıyor. Geçen hafta Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği, Avrupa Dershaneler Birliği (Europan Network of Edicational Support&Concern- ENESCO) tarafından Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Toplantıda, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Almanya, Fransa ve Portekiz’den temsilciler hazır bulundu. Türkiye’yi MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, TÖDER Başkan Yardımcıları İbrahim Taşel, Ali Oğuztürk ile üye Zeki Hançerlioğulları ve Hüseyin Ulusal temsil etti. Toplantıda eğitime destek veren kurumlarla ilgili ilginç bilgiler paylaşıldı. Almanya’da muhteşem bir eğitim sistemi olduğu düşünülüyor. Ama toplantıya Almanya adına katılan ENESCO Koordinatörü Cornelia Sussieck’den öğrendiğimize göre Almanya’da dershanelere 3.7 milyar euro harcanıyormuş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Eğitimi destekleyen 2 bin 500 özel kurumdan hariç, 2 bin civarında öğretmen de bireysel anlamda eğitime destek için özel dersler veriyormuş. Komşumuz Yunanistan’da da durum farklı değil. Yunanistan Dershaneler Federasyonu Genel Sekreteri John Vafeiadakis, Yunanistan’da dershanelerin eğitim sistemini dengelemeye yardımcı olduğunu söylüyor. Dershaneler Federasyonu’na bağlı 2 bin 300 dershanede 20 bin öğretmen çalışıyormuş. John Vafeiadakis, Yunanistan’da dershanelere karşı çıkan kişi olmadığını söylüyor.

Toplantıya ev sahipliği yapan Portekiz’de ise dershaneler, eğitime destekte özellikle ebeveynlerin çok önem verdiği bir kavram halini almış. Dershaneler, Portekizli ailelerin rutin hayatlarında kapatamayacakları eksikliği kapatma amacı güdüyormuş. Çünkü aileler çocuklarını meslek edinebilmeleri için üniversite eğitimine ulaştırmayı hedefliyor, bu yolda da dershanelerden yararlanıyorlar. Lizbon’daki toplantıda konuşulanlar zaman zaman bu sayfalardan paylaştığımız görüşlerle aynı doğrultuda.

Dershaneler asla okulun alternatifi olamaz. Ancak okul eğitime yardımcı olduğu da yadsınamaz. Dünyanın bütün okulları en kaliteli düzeyde de olsa öğrencilerin bireysel anlama farkları vardır. Bazıları okulda anlar, bazıları ek bir çalışma ile anlar, bazıları ek ilave ikinci çalışma ile anlar. Bu nedenle dershaneler dünya döndükçe var olacak. İsteyen bu alternatiften yararlanır, isteyen kapısından bile geçmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder