Fatih Öztürk Bizde tatil süresi kısalır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Bizde tatil süresi kısalır mı?

Haberin Devamı

Okulların tatil olmasından sonra sıcakların da etkisiyle tatlı bir rehavete kapılan öğrenciler medyada çıkan ‘Eğitim süresi uzuyor, öğrencilerin tatili kısalıyor’ haberiyle alt üst oldular. Televizyonların ana haber bültenlerinde mikrofon uzatılan öğrenciler, Bakanlığa ‘lütfen tatilimizi kısalmayın’ çağrısı yaparken, veliler de bu uygulamaya sıcak bakmadıklarını dile getirdiler.

Bu haber, mesaisi hâlâ devam eden öğretmenler arasında da bir dalgalanmaya neden oldu. Biliyorsunuz; Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ilköğretim 1’inci sınıftan 8’inci sınıf sonuna kadar işlenen derslerin ağırlığını değiştirdiği, bir yıllık eğitim süresinin de 190 ile 220 gün arasında olacağı iddia edildi. Mevcut sistemde 4,5 aylık iki dönem olarak yer alan eğitim süresinin gelecek yıldan itibaren 3’er aylık 3 sömestr uygulamasıyla değiştirilmesinin öngörüldüğü de medyada yer aldı.

[[HAFTAYA]]

Aslında yılda 3 sömestr uygulayan okullar var. Zaten Temel Eğitim Yasası da esnek akademik takvime olanak sağlıyor. Ama uygulayan okul sayısı oldukça az… Dünyadaki uygulamalara baktığımızda Türkiye’deki eğitim süresi gerçekten daha kısa. Bizde eğitim 36 hafta (180 gün) sürüyor. Gelişmiş ülkelerde 190 gün, hatta 220 gün eğitim yapılıyor.

8 yıllık eğitim alan bir öğrendi 8 yılda toplam 5 bin 760 saat ders görüyor. Aralarında Finlandiya, Singapur, İsveç, İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkelerin bulunduğu eğitimde gelişmiş 43 ülkenin ortalaması ele alındığında öğrenciler toplamda 6 bin 434 saat eğitim alıyor. Yani Türk öğrencileri 8 yıl içerisinde 674 saat daha eksik ders alıyor.

Bizde yıllık 720 saat ders verildiği düşünüldüğünde Türk öğrencilerinin 8 yılda diğer ülkelere göre 1 yıl daha az eğitim aldığı ortaya çıkıyor. Ancak bu tablo ayrı bir tartışma konusudur. Bu tartışma devam edecek potansiyele sahipken, cumartesi günü Bakan Ömer Dinçer katıldığı bir törende eğitim süresinin uzayacağı haberlerinin doğru olmadığı yönünde açıklama yaptı. Hatta “MEB dışındaki haberlere lütfen itibar etmeyin” dedi. Benim gibi milyonlarca kişi de merak ediyor; bu haberleri kim, neden çıkarıyor?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder