Hakan Çelik Olimpiyatlarda ateşkes çağrısı
HABERİ PAYLAŞ

Olimpiyatlarda ateşkes çağrısı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Fransa hükümetinin davetiyle Strasbourg ve Paris’te çok önemli görüşmelerde bulundum. Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa Dışişleri Bakanlığı, MEDEF (Fransa’nın TÜSİAD’ı) gibi Türkiye açısından son derece kritik kurumların temsilcileriyle bir araya geldim. Fransa’ya ilişkin notlarımı ve izlenimlerimi bu hafta gazetemizde paylaşacağım. Aynı tarihlerde Fransa’nın çok önemli bir konuğu vardı. Ortodoks dünyasının dini lideri Ekümenik Patrik Bartholomeos Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un onur konuğu olarak üst düzey temaslarda bulundu. Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle Paris’ten İstanbul’a dönen Patrik Bartholomeos ile uçakta ziyaretinin detayları hakkında konuşma fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Özellikle içinden geçtiğimiz süreçte küresel düzeyde iyi tanınan ve saygı gören Patrik Bartholomeos’un tutumu, yaptığı çağrılar ve özellikle sağduyulu yaklaşımı son derece dikkat çekici. İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, tarihi süreçte Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da ciddi bir etkinlik ve güce sahip. Patrik’in tansiyonun yüksek olduğu bu bölgelere ilişkin barışa dönük temasları yakından izleniyor. Patrik Bartholomeos bu yönüyle barış çabalarına Katoliklerin lideri Papa Francis’e göre daha somut katkı verme arayışında bulunuyor. Ancak bu kadar karmaşık ve zorlu problemlerin ortasında dini önderlerin tek başlarına mucize çözümler yaratmasını beklemek haksızlık olur.

Olimpiyatlarda ateşkes çağrısı

Zira devlet adamları, siyasetçiler ve askerler mevcut krizleri daha da derinleştirmek için her şeyi yapıyor. Nitekim Patrik, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinde bu yaz Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunları vesilesiyle dünyada halen çatışmaların devam ettiği yerlerde ateşkes ilan edilmesinin ve silahların susmasının önemine işaret etti. Antik çağdan bu yana Olimpiyat Oyunları sırasında dünya çapındaki çatışmaların durması gibi bir gelenek söz konusu. Halen Ukrayna’da ve Ortadoğu’da devam eden savaşlarda masum sivillerin yanı sıra hastaneler ve ibadethaneler de maalesef zarar gördü. Gazze’deki son olaylarda bazı camilerin yanı sıra tarihi nitelikteki bir Ortodoks Kilisesi de harap olmuştu.

Haberin Devamı

MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Patrik Bartholomeos 22 Nisan günü Elysee (Elize) Sarayı’nda görüştü. Macron, savaşları kınamış olması nedeniyle Patrik’e teşekkür etti ve barış çağrılarını takdir ettiğini ifade etti. Patrik ile görüşmeye Emmanuel Macron’un Uluslararası İlişkiler Danışmanı Anastasia Colosimo, Avrupa İlişkileri Danışmanı Bertrand Buchwalter, Güvenlik Danışmanı Violaine Demaret ve Din İşleri Başkanı Büyükelçi Jean-Christophe Peaucelle katıldı. Patrikhane tarafından ise Kadıköy Metropoliti Emanuil, Fransa Metropoliti Dimitrios, Kırklareli (Saranta Ecclesia) Metropoliti Andreas ve Özel Kalem Müdürü Aetios katıldı. Patrik Bartholomeos, Fransa Başbakanı Gabriel Attal ile de görüştü ve Fransa Senatosu’nda bir etkinliğe katıldı. Patrik Fransa Roman Katolik Asamblesi’nde Başpiskopos Eric de Moulin-Beaufort ile bir araya geldi. Patrik bu görüşmede, Ortodokslar ve Katolikler arasındaki Birinci İznik Konsili’nin 1700. yılının 2025 yılında kutlanacak olmasının önemine işaret etti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder