Prof. Dr. Derin Kösebay Zamana ihtiyaç var
HABERİ PAYLAŞ

Zamana ihtiyaç var

Adetler ilk başladığında bazı aksaklıklar görülebiliyor, her ay düzenli kanama olmayabiliyor. Bu durum bazen 1 ya da 2 yıl sürebiliyor. Ama zaman içinde hormonlar düzgün çalışmaya başlıyor, sorun da ortadan kalkıyor...

[[HAFTAYA]]

HPV varmış, parça aldılar

33 yaşında, 11 yıllık evliyim. Bende Condilom varmış. Testlerden sonra HPV virüsü taşıdığım meydana çıktı, tip 11’miş. Rahim ağzından ve dış taraftan parça aldılar “Sorun yok” dediler. Doktorum sadece bir krem verdi. Eşim doktora gitmiyor, prezervatif de kullanmıyoruz. Ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sizde HPV tespit edildiyse bu eşinizde de vardır. Çünkü bu virüs en çok ilişki ile geçiyor. Sizin tedavi olmanız hastalıktan tam kurtulmanız açısından yeterli değil. Eşinizde de bu virüs olduğuna göre bir süre sonra tekrar şikayetleriniz başlayabilir. Eşinizin doktora gitmemekte ısrarlı ise hiç olmazsa prezervatifle korumayı denesin. Bu yüzde 100 bir çözüm olmasa da önemli ölçüde sizi koruyabilir.

Adetlerim düzensiz oluyor

15 yaşında kızım. İlk adetimi 33 gün önce gördüm. Ama ikincisi olmadı. Acaba bilmediğim bir hastalık mı var?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz ilk adetten sonra kanamalar düzenli olarak her ay olmayabiliyor. Zaman içinde hormonlar düzgün çalışmaya başlıyor ve sorun ortadan kalkıyor. Ama aynı düzensizlikler bazı hastalıklar nedeniyle de olabilir. Hep “Adet yeni başladı nasıl olsa düzelir” diye doktora gidiş geciktirilir. Avrupa ve Amerika’da pek çok kız çocuğu adet görme yaşlarında kadın doğum uzmanlarına muayene ettiriliyor ve anormal bir durum varsa erken yakalanması sağlanıyor. Ben de size şikayetinizin önemli olmadığını söylememe rağmen bir doktor kontrolünü de tavsiye ediyorum.

Anne olabilir miyim?

40 yaşındayım ve anne olmak istiyorum. Normal yollardan anne olmam mümkün mü? Yaşımla ilgili hamilelikte sorunlar yaşar mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, “Hamile kalabilir miyim?” sorusunu cevaplandırabilmek için yaşınızın dışında başka bilgilere de ihtiyaç var. Adetin 3’üncü günü hormonlarınızın ölçülmesi gerekiyor. Yumurtalıkların durumu ancak bu şekilde değerlendirilebilir. Ama daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Bebek olabilmesi için erkekte de bir problem (spermde) olmaması, rahim kanallarının açık olması vb. gibi şeyler de gerekli. Ama okuyucumuzun yaşı nedeniyle artık beklemeye gerek yok. Normal yoldan gebe kalmayı beklemek yerine hormon sonuçları ile bence bir tüp bebek merkezine başvurmanız daha akıllıca gibi gözüküyor Size iyi şanslar diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder