Memet Özer Yılbaşı klasikleri
HABERİ PAYLAŞ

Yılbaşı klasikleri

Yılbaşı akşamı evinizin sofrası, balkabağı çorbası ve ‘ağaç pasta’ ya da başka bir deyişle ‘kütük pasta’ ile daha da lezzetlenecek. Biri sofranızın giriş yemeği, diğeri bitiş. Ağız tadı ile geçireceğiniz bir yıl olsun diye.

Değerli Posta okuyucuları, geçen hafta size, evinizde aileniz, sevdikleriniz ile geçireceğiniz bir Yılbaşı akşamı için mönü hazırlamaya çalışmıştım. Ancak tatlı ve giriş yemeğini bu haftaya bırakmıştım. Bu hafta da işin en keyifli kısmına geldik. Çok beğeneceğinizi umduğum bir balkabağı çorbası ve bir ‘ağaç’ ya da ‘kütük’ diye tabir edebileceğimiz pasta tarifine geldi sıra. Açıkçası balkabağı çorbası bizim çok da alışık olduğumuz bir tat değil. Ama şiddetle tavsiye ediyorum; şu soğuk kış günlerinde, denedikten sonra vazgeçemediğiniz bir tarif olacak.

Haberin Devamı

Yalnız buradaki püf noktası, lezzetli bir tavuk suyu kullanmanız. Ağaç pasta ise, özellikle yurt dışında yılbaşı geleneği haline gelmiş bir tat. Hem görünüm, hem de lezzet olarak özellikle çocukları kendine hayran bırakacak bir tarif. Neyse yine lafı fazla uzatmadan tariflere geçelim. Tüm Posta okuyucularına bugünden, ağız tadıyla ve bol lezzetle geçireceğiniz bir yıl diliyorum. İyi ve mutlu seneler...

BALKABAĞI ÇORBASI

MALZEMELER

500 gr balkabağı (İri küpler halinde doğranmış ve kabukları soyulmuş)

1 adet orta boy soğan (küp şeklinde doğranmış)

1 /2 adet havuç (küp şeklinde doğranmış)

1 diş sarımsak (küçük doğranmış)

1/ 4 adet kereviz (küp şeklinde doğranmış)

1 küçük patates (küp şeklinde doğranmış)

2 bardak tavuk suyu (gerekirse ilave edebilirsiniz)

1/2 bardak süt, 1 kaşık krema

1 /2 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük Hindistan cevizi ya da hint cevizi)

1 çay kaşığı kimyon,

1 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı, tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Bir fırın tepsisine balkabaklarınızı yerleştirin ve üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber serpin. Kabaklarınız yumuşayana dek fırında tutun. Eğer çok kururlarsa biraz sıcak su koyabilirsiniz. Bu arada bir tencere içersinde, zeytinyağı ve tereyağı içersinde tüm sebzelerinizi hafifçe kavurun. Daha sonra tavuk suyu, süt ve baharatlarınızı ilave edin ve kaynatın.

Haberin Devamı

Fırından çıkan kabaklarınızı da ekledikten sonra biraz daha beraber pişirin. Hepsi iyice pişince bir el mikseri yardımı ile püre haline getirin. Çok koyu olursa daha fazla sıcak su ilave edebilirsiniz. Son aşamasında kremayı ilave edin ve altını kapatın. Servis esnasında 1 küçük kaşık krema ilave edebilirsiniz ve kızarmış ekmek dilimleri ile servis edebilirsiniz.

AĞAÇ PASTA

Pandispanya 300 gr un

10 yumurta

175 gr şeker

225 gr su

20 gr kabartma tozu

1 kaşık tereyağı

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi 5 dakika iyice çırpın. Bir fırın tepsisi içersine yağlı kağıt serin ve karışımı ince bir şekilde yayın. Önceden 180 dereceye getirdiğiniz fırınınızda yaklaşık 13 ya da 15 dakika pişirin. Soğumaya bırakın.

KREMA HAZIRLANIŞI

400 gr bitter çikolata

500 gr krema

1 çay kaşığı vanilya

1 portakal kabuğu rendesi

Derin bir kase içersinde çikolatalarınızı ufalayın. Kremayı ise bir tencerede kaynatın. Kaynamış olan kremayı çikolataların üzerine dökün ve karıştırın. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir mikser vasıtası ile çırpın. Krema kıvamına getirin. Daha sonra pandispanyanızın arasına krema sürerek bir rulo haline getirin. Servis esnasında verev şeklinde ikiye kesebilirsiniz. Üstüne isterseniz şeker hamurundan ya yumurta beyazı ve şeker ile yapacağınız mereng hamurundan süsler yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

(30.12.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder