Murat Gülderen Yaşlılara özel zeki cihazlar
HABERİ PAYLAŞ

Yaşlılara özel zeki cihazlar

Yapay zeka gücü ile yaşlıların temel ihtiyaçlarına yanıt vererek onların hayatını kolaylaştıran akıllı teknolojiler hızla gelişmeye devam ediyor. Başta günlük aktiviteleri izlemek ve ihtiyaç duydukları anda yardım çağırmalarını sağlayarak acil durumlarda hızlı müdahale imkanı sunan bu teknolojiler, aynı zamanda onlara bakan kişiler için de büyük kolaylık sağlıyor. İşte son dönemlerin en etkili yaşlı teknolojileri...

Yaşlılara özel zeki cihazlar

DÜŞMEYİ HABER VEREN LAMBA

Belçika merkezli girişim şirketi Nobi, yaşlılar için sensörlerle donatılmış yapay zekalı lamba geliştirdi. Wi-Fi yani internet desteğiyle 7 gün 24 saat durmadan izleme yapabilen lamba, birisi düştüğünde 90 saniye yerde hareketsiz kalırsa hemen aile yakınlarına bildirim yolluyor. Araştırmalara göre 1 saatten fazla yerde yatan her 2 yaşlı yetişkinden 1’i, düşmeden sonraki 6 ay içinde ölüyor.

Haberin Devamı

Yaşlılara özel zeki cihazlar

YIKANABİLEN CEP TELEFONU

Sharp, su ve sabunla yıkanabilen Basio Active 2 adlı özel bir yaşlı telefonu geliştirdi. Cihaz, dolandırıcılık vakalarına karşı koruma sağlamak için sakıncalı görülen tüm numaraları otomatik engelliyor. Cihazda aynı zamanda yapay zekadan gücünü alan bir telesekreter de mevcut. 50 MP bir ana kamera ve 8MP ön kamera da yer alan cihazın dahili belleği 64 GM, RAM’i ise 4GB. Pil kapasitesi 4000 mAh olan telefonun gelişmiş modellerinde, NFC ve eSIM desteği de bulunacak.

Yaşlılara özel zeki cihazlar

DENGEDE KALMA İMKANI SAĞLIYOR

Çelik elektrotlara ve Bluetooth özelliğine sahip WalkAide adlı bu giyilebilir cihaz, yaşlıların ve denge problemleri yaşayan kişilerin düşme riskini azaltmak için geliştirildi. Bacağın alt kısmına takılan cihaz, kullanıcının dengesini ve hareketlerini gerçek zamanlı olarak takip ediyor ve herhangi bir dengesizlik algıladığında titreşimler veya sesli uyarılar yoluyla kullanıcıya destek oluyor.

Yaşlılara özel zeki cihazlar

UYURKEN NÖBET BEKLEYEN CİHAZ

Amazon Halo Rise, temel olarak uyku takibi yapan yapay zeka destekli bir gece lambası. Kullanıcının solunumunu ve vücut hareketlerini analiz eden cihaz, aynı zamanda kişisel veri karşılaştırmaları da yaparak kullanıcısına çeşitli sağlık önerilerinde de bulunuyor. Eğer kullanıcı ile birlikte uyuyan başka bir canlı varsa onları da ayırt edebiliyor. Lamba ayrıca odanın sıcaklığını, nemini ve parlaklığını da ölçebiliyor.

Haberin Devamı

Yaşlılara özel zeki cihazlar

ARKADAŞLIK EDEN ROBOT

Sohbet etme ve güvenliği sağlama gibi konularda yaşlılara yardımcı olmak için geliştirilen Temi adlı bu yapay zekalı robot, nesne algılama ve sesli komutları anlama gibi yeteneklere sahip. Robot, kullanıcının müzik dinlemesine ve sesli aramalar yapmasına olanak tanıyan bir hoparlör ve mikrofonla da donatıldı. Otonom navigasyon özelliği de olan Temi, bu sayede evde engellere takılmadan da dolaşabiliyor.

Yaşlılara özel zeki cihazlar

GİYİLEBİLİR TEMİZLEYİCİ

Airtamer A320 adlı giyilebilir hava temizleyicisi, gelişmiş iyonik teknolojisi sayesinde, etraftaki 3 metrelik alanda polen, toz, virüs, duman ve küfleri yok ederek sağlıklı bir hava akışı sağlıyor. Sessiz çalışan ve tek şarjla 150 saatten fazla kullanım sunan cihaz, USB kablosuyla kolayca şarj edilebiliyor. Küçük tasarımıyla dikkat çeken cihazı boynunuza takabiliyorsunuz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder