Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kistler, myomlar kol kola
HABERİ PAYLAŞ

Kistler, myomlar kol kola

Alsalar mı, dursa mı orada? Zarar verir mi, yok sayamaz mıyız? Ne yapacak, elinden en fazla ne gelir ki? Kistlerle, myomlarla restleşmeyelim. Sağlık üzerine kumar olmaz. Doktorumuza güvenelim.

Kistler, myomlar kol kola

ÇİKOLATA KİSTİ HAMİLELİĞİ ENGELLER Mİ?

SORU: Hocam, 27 yaşındayım ve 8 aylık evliyim. Korunmayı bıraktık, artık bebek düşünüyoruz. Benim 7.4 cm büyüklüğünde çikolata kistim var ve doktor takip edilmesi yeterli demişti. Görümcem endometriozis nedeniyle hamile kalamıyormuş. Tüp bebek tedavisi görüyor. Bana ikisinin aynı şey olduğunu söyledi. Öyle olsa bilmez miydim hocam? Çikolata kistinin hamileliği engellediğini hiç duymadım.

Haberin Devamı

CEVAP: Endometriozis çikolata kistidir, evet. Hastane evrakında da bu şekilde yer alır zaten. Çikolata kisti halk arasında yaygın olarak kullanılan ismidir. Çikolata kisti olan biri hamile kalamaz diyemeyiz tabii ki. Dediğiniz gibi takip gerekir ve takip eden doktorunuz kistin yerine, büyüklüğüne göre yumurtalık ve rahme vermesi muhtemel zararı gözleyerek doğal yolla hamile kalmanızı sağlamaya çalışır. Gerekirse kistleri alır. Yine gerekirse tüp bebek tedavisine yönlendirir. 7.4 cm küçük bir kist ölçüsü değil bizim için. Ve en son ne zaman muayene olduğunuz önemli. Bebek düşünceniz varsa bir an önce muayene olmalısınız. Endometriozisiniz ne durumda, cerrahi müdahale gerekiyor mu bir an evvel bakılmalı. Çikolatanın adı masum ama kendisi yakın ilgi bekliyor. Lütfen ihmal etmeyin.

Kistler, myomlar kol kola

HAMİLE KALMAM KAÇ AY SÜRER?

SORU: Hocam, ben çikolata kistim alındıktan sonra normal yolla hamile kaldım. Öncesinde direnmiş ve 3 yıl süreyle bıçak altına yatmadan hamile kalmayı denemiştim. Kızım 3 yaşında ve çikolata kistlerim yeniden oluşmuş, üstelik myomum da var. Kardeşsiz büyümesini istemiyorum. Sizce hamile kalmam kaç ay sürer?

CEVAP: Bu şartlar altında bir ömür sürebilir. Zira hayatta en önemli şeylerden biri yaşadıklarımızdan ders almamız. Siz zaten alınması gereken bir kisti aldırmamış, direnmiş ve 3 yıl boyunca stres yaşamışsınız. Kistiniz alınınca ve akabinde hamile kalınca şunu anlamış olmalısınız; “Bilim neyi gerektiriyorsa o. Demek ki bu gerekiyormuş”. Şimdi yapmanız gereken şey de kist ve myomun takibi için doktora başvurmak, alınmaları gerekiyorsa aldırmak. Cerrahi müdahale gerekmiyorsa da önerilerini dikkate almak. Nasıl ilerleyeceğinizi, sizi muayene eden doktorunuz belirleyebilir. “Kistiniz varsa ve 4 cm ise 5 ay sonra, myomunuz ufaksa ve rahimdeyse 8 ay sonra hamile kalabilirsiniz” şeklinde tahminler saçmalığın da ötesinde olur. Biri derse de inanmayın lütfen. Muayene olun ve sağlığınız için ne lazımsa onu yapın. Kardeş düşüncesine çok kıymet veriyorum, sağlıkla kucağınıza almanızı dilerim. Ancak tüm kadınlar için söylüyorum; olmadığı ya da hazır hissetmediğiniz yerde de kendinizi riske atmayın. Zira tek çocuk da pekâlâ mutlu olabilir.

Haberin Devamı

Kistler, myomlar kol kola

ÇOCUK İSTESEM YİNE TÜP BEBEK Mİ GEREKECEK?

SORU: Hocam, 48 yaşında, 3 çocuk annesiyim. İlk çocuğum 5-9.5 cm arası myomlarım alınarak doğal yolla oldu. İkinci çocuğum 9’ar cm’den iki çikolata kistim alınarak oldu. Üçüncü çocuğum ise hiçbir sağlık sorunum yokken 6 yıl uğraştım olmadı ve tüp bebekle oldu. Yeniden hamile kalmak istesem yine tüp bebek mi gerekecek? İnfertilite midir bu?

Haberin Devamı

CEVAP: Hiçbir sağlık sorununuz yokken (buna psikolojiniz de dahil olmalı) çocuk sahibi olamamak elbette tıpta yeri olan, rastladığımız bir şey. Sebepsiz infertilite diyoruz, adı üstünde. Tabii ki istisnalar oluyor ancak bu teşhisi alan hastalarda normal yolla gebelik çok da mümkün olmuyor. Yani şöyle bir şey var; doğal yollarla iki çocuğu olan birinde, eğer daha önce ifade edilmediyse ve gebeliği önleyen şeylerin kistler, myomlar olduğu açıkça belirtildiyse sebepsiz infertilite yoktur. Dolayısıyla orada başka faktörlerin devreye girdiğini düşünüyorum; bu yaş olabilir, yumurtalıkların durumu olabilir, önceki kist, myom ya da operasyon kaynaklı rahimde, yumurtalıklarda bir deformasyon olabilir. Burada önemli olan nokta, tüp bebek kararı alınmadan önce takibinizi yapan doktorun teşhisi. Ve daha da önemlisi; her bebek düşüncesi yepyeni bir aşama. Yeniden muayene olmalı, gebelik için şartların müsaitliğinden emin olmalısınız. Zira menopoza uzak bir yerde değilsiniz. Yaş itibarıyla bundan sonra riskli gebelik, ihtimaller dahilinde. Lütfen doktorunuz onay vermeden bebek işine girişmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder