Opr. Dr. Hande Akbaş Yara gibi görünüyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Yara gibi görünüyor ama...

Haberin Devamı

Kadınların çoğuna rahim ağzında yara olduğu söyleniyor. Bu yara görünümü çoğu zaman tedavi edilmemiş enfeksiyonlara bağlı oluşuyor. Eğer smear alındı ve temiz çıktıysa, ilişki sırasında kanama olmuyorsa endişelenmeyin...

Üzerinden 4 ay geçti

25 yaşında, 6 aylık evli kadınım. 2 aylık bebeğimi düşürdüm. Aradan 4 ay geçti ama gebe kalmadım. Nasıl çocuk sahibi olabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yaşınız genç olduğu hem de kısa bir süre önce gebe kalmış olduğunuz için 6 ay daha kendi kendinize deneyin. Bu süre içinde gebe kalamazsanız o taktirde üreme sağlığıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Genetik testler temiz çıktı

22 yaşındayım. İki sağlıklı gebelik yaşadım. Biri 24, diğeri 36 haftalıkken sonlandırıldı. Genetik test yapıldı, kromozom bozukluğu yokmuş. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin kromozomları normal çıksa bile bazı sendromlar olabilir. Sizde 2 keredir aynı talihsiz olay gerçekleşmiş, genetik doktorları bunu bir sendroma benzetmedi mi? Bebeklerinizde görülen hastalığın genetik nedeni bulunabilse, o zaman bu durumu tekrar yaşamamanız için tüp bebek yaparak o hastalığı taşımayan embriyolar nakledilebilir. Hastalık gen boyutunda olduğunda tam teşhis edilemeyebilir. Size ve eşinize bu zamana kadar yapılmış tüm tetkikler ve otopsi sonuçlarıyla yeniden doktora başvurabilirseniz size yardımcı olur.

Çok sıkıntıdayım

41 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. 2 yıldır idrara çıkarken vajinam yanıyor. Eşimle de birlikte olamıyorum. Adet yaklaştıkça yanma artıyor. Arada akıntım oluyor. Kadın-doğum uzmanı ““Yara var”” dedi ve donduruldu. Ama sıkıntılarım geçmedi. Bana bir yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında kadınlarda uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşuyor. Smear alındıysa ve temiz çıktıysa, eşinizle ilişki sonrası kanama yaşamıyorsanız rahim ağzınıza gereksiz müdahalede bulunulmasına izin vermeyin. En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermektir. Bir de bu kadar ağrılarınızın arkasında endometriozis denilen yaygın pelvik ağrı yapan bir durum olabilir. Üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine başvurarak onun da fikrinizi almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder