Esra Karayel Vicdanına sor
HABERİ PAYLAŞ

Vicdanına sor

Haberin Devamı

Rumuz: Evli İlişki Durumu: İlişkisi var

Vicdanına sor

Soru: Esra Hanım merhaba, 21 yaşındayım ve benden dokuz yaş büyük birine aşık oldum fakat adam evli. Ama ondan kopmakta istemiyorum. Evlilikleri sürekli inişli çıkışlı. Onun üzülmesini istemiyorum. Yanında olduğumu hissettirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?


Cevap: Sevgili okurum öncelikle şu çok net; evli biriyle sağlıklı ve seni mutlu bir ilişki yaşaman mümkün değil. Bunun pek çok nedeni var. Aşk iki kişiliktir. Bu tür ilişkilerde paylaşımlar yüzeysel kalır ve genellikle samimi değildir. Bedensel haz ön plandadır. Aslında temelinde ilişkiye müsait olmayan kişiler genellikle bu tür ilişkileri seçer. Değerli okurum ilk düşünmen gereken senin üzülmemen. Sen onun annesi değilsin ki bunu düşünüyorsun. İnişli çıkışlı bir ilişkide senin varlığın onu çok daha olumsuz etkiler. Mücadele etmek ya da evliliğindeki sorunları çözmek yerine kaçmasını kolaylaştırıyorsun. Diyelim ki eşinden ayrıldı. Bunun senin vicdanında yarattığı yarayı nasıl iyileştireceksin. Üstelik hemcinsine yaptığın bu hareketin karşılığı da sana bir gün geri döner. Amacım seni yargılamak değil. Ancak o kadar çok yaşanmış örnek var ki bunu paylaşmam lazım. Genç, aşka değer veren, iyi niyetli bir kadınsın. Evli birine aşık olunmaz diye bir kural yok. Ama şöyle bir gerçek var; evli biriyle yaşanan ilişki, sana her anlamda zarar getirir ve ne sen ne de o mutlu, huzurlu olamazsınız. Yanında olduğunu hissettirmek istiyorsan ona iyi dileklerini söyleyerek ilişkini bitir. Sonrasında ise niçin hayatına evli bir erkeği çektiğini bakman gerekiyor. Senden ricam bana babanla olan ilişkini yazman. Genellikle bu tür çekimlerde babamızla yaşadıklarımız ya da yaşayamadıklarımız yatar.


Rumuz: Korku İlişki Durumu: İlişkisi yok
Korku ile dost ol

Soru: Esra Hanım bazen hayattan, gelecekten o kadar çok korkuyorum ki. Yani herkesin vardır korkuları ama aklıma geldiği anda bütün neşem gidiyor. Bunlardan nasıl kurtulacağım? İşim var. İşimi kaybetmekten korkuyorum. Arabam var. Arabayla kaza yapmaktan korkuyorum. Sorun bende mi?

Cevap: Sevgili okurum sende bir sorun yok. Günümüzde pek çok insan benzer olaylardan korkuyor. Bunları reddedip görmezden gelirsek hayatımızı çok daha fazla olumsuz etkiler. İnsanlar genellikle korkularının etkisini çeşitli bağımlılık ve alışkanlıklarla etkisiz kılmaya çalışır. Yeterli para kazanamama, sevilmeme, iş ya da cinsel açıdan başarısız olma gibi pek çok korku aslında buzdağının görünen kısmı. İlk yapman gereken, korkularınla yüzleşmen ve kabullenmen. Bu yüzleşmeyi yaptıktan sonra bana ayrıntılı bir şekilde yaz. Sonrasında ise birlikte nereden geldiğini bulacağız.
Rumuz: Kara Cadı İlişki Durumu: İlişkisi var

Kıskançlık sevdiğini kaybettirir

Soru: Esra Hanım ben üniversite mezunuyum. Güzel bir işim var. İş yerinde ve çevremde beğenilen, aranılan bir kadınım. Erkek arkadaşımla dört aydır birlikteyiz. Sorunum onu kıskanmam. En son cep telefonunu karıştırırken yakaladı. Kavga ettik. Bu duygumun önüne geçemiyorum. Lütfen yardım edin.


Cevap: Değerli okurum eğer erkek arkadaşın seni aldatmak isterse bunu önlemen mümkün değil. İstediğin kadar telefonu karıştır, peşine adam tak fark etmez. İlişkinde sen gerekli saygı ve sevgi içinde davranıyorsan ve kendine istemediğin bir durumu ona yapmıyorsan için rahat olsun. Aldatma bir sonuçtur. Neden değildir. Zihnini sürekli kimle, biri mi var? Kimlerle görüşüyor? Gibi sorularla meşgul edersen gereksiz bir sürü zaman harcamış olursun. Kıskançlık duygusunun altında yoğun olarak kişinin kendini yetersiz hissetmesi ve terk edilme korkusu yatar. Geçmişte yaşadığın olumsuz deneyimlerde aldığın yaralar, yeni ilişkinde bazı durumlarda tekrar açılabilir. Yapman gereken bu yaraları oluşturan ve üstünü örttüğün olaylarla yüzleşmen. Düşünmen gereken bir diğer konu ise ona ait bir telefonu karıştırma aşamasına geldiysen ilişkini gözden geçirmelisin.

Rumuz: Mavi İlişki Durumu: Evli

Ayrılık çare değil

Soru: Esra Hanım ben iki yıllık evliyim ve altı aylık bir bebeğimiz var. Son zamanlarda çok öfkeli. O tanıdığım kibar kadın gitti. Sürekli eleştiren başka biri yerine geldi. Çok bunaldım. Eski sevgim kalmadı. Çocuk olmazsa ayrılmayı bile düşünürüm.

Cevap: Sevgili okurum her ilişkide zor zamanlar olur. Böyle zamanlarda ayrılığı düşünmek yerine temelde nedenini bulmak ve çözüm üretmek gerekli. Ayrılık kaçış. Sanma ki bir sonraki ilişkinde farklı olacak. Yine benzer sorunları yaşayacaksın. İlk olarak hamilelik ve sonrasında doğum olayının kadın bedeninde yarattığı bir çok değişim var. Bu nedenle ona zaman tanımalısın. Bunalmış olman çok doğal. Ancak şuan onun yükü daha ağır. Sevgi bunalmayla biten bir duygu değil. Seni eleştirisin altında aslında senden yardım isteği de yatıyor olabilir. Öfkenin temelinde ise genellikle geçmişte yaşanan hayal kırıkları vardır. Eşinle onu suçlamadan duygularını dile getirmen çok önemli. Sonrasında ise kalben onu dinlemen. Bakalım sana neler söyleyecek? Bunları benimle paylaşırsan daha sağlıklı bir çözüm üretiriz. Aile büyüklerinden yardım isteyebilirsin. Biraz birlikte zaman geçirmenizi sağlayacak ortamlar yaratabilirsin.

ESRA KARAYEL KİMDİR?

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder