Hakan Çelik Türkiye'de 3 kadından 1'inin telefonu yok
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'de 3 kadından 1'inin telefonu yok

Haberin Devamı

Dünyanın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a giderken Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı (CEO) Serpil Timuray ile uçakta sohbet ediyoruz. Vodafone Türkiye, Edinburgh’taki TED Global toplantılarının sponsoru. Bu yılki toplantıların sloganı “Radical Openness” yani “Köklü Açılım”. Küresel TED konferansına ev sahipliği yapan Edinburgh, İskoçya’nın 1437’den bu yana başkenti. Ortaçağ ve Gregorian mimarisinden güçlü izler taşıyan Edinburgh’a ilk kez 1992’de yüksek lisans yaptığım dönemde İngiltere hükümetinin bursuyla gelmiş ve bir süre kalmıştım.

Edinburgh Üniversitesi “Aydınlanma” düşüncesinin dünyadaki en saygın merkezlerinden biridir. “Tarihi bir şehrin dokusunu tahrip etmeden çağın değişen koşullarıyla insanlar nasıl mutlu yaşatılabilir?” bu sorunun yanıtını bulmak isteyenler mutlaka Edinburgh’u da görmeli. TED Global, farklı ülkelerden kanaat önderlerini, sanatçı ve aydınları buluşturan bir oluşum.

[[HAFTAYA]]

Amaç, bilgiyi sınırsız bir ortamda paylaşmak ve yeni katkılarla zenginleşmesini sağlamak. Vodafone Türkiye, yaratıcı düşünceye verdiği önem nedeniyle TED Global’e destek olma kararı vermiş. Düzenlenen oturumlarda 2020’lerde dünyanın nereye gideceği tartışılıyor. Türkiye’nin “2023 hedefi”ni ortaya koyduğu bir ortamda bizim şirketlerimizin bu konulara kafa yorması hayati önemde. Dijital bir çağın ortasında yaşıyoruz. İletişim birçok şeyin önüne geçiyor. Başarılı iletişim yapanlar diğerlerinden sıyrılıyor. Bu imkândan mahrum kalan kurum ve kişiler ise küresel yarışta gerilere düşüyor.

* * *

Kadınlar, Türkiye’de sosyal hayatın birçok alanında olduğu gibi iletişim olanaklarından da doğru dürüst yararlanamıyor. Bu gerçek ışığında Vodafone Türkiye, kadın girişimciliğini desteklemek ve iletişim araçlarına ulaşamayan kadınlara destek olmak için bir program başlatmış. Bu çerçevede önceki akşam düzenlenen yemekte Serpil Timuray, konunun detaylarını anlattı.

Program, KAGİDER ve Türkiye Bilişim Vakfı’yla ortaklaşa yürütülüyor. Kısa vadeli hedefler arasında kadınlar arasındaki cep telefonu sahipliğini artırmak da var. Çünkü bu konuda erkek ve kadınlar arasında inanılmaz bir eşitsizlik söz konusu. Timuray’dan Türkiye’deki kadınların yüzde 30’unun cep telefonu olmadığını öğrendim. Telefonu olmayan erkeklerin oranı ise sadece yüzde 9.

Timuray, cep telefonuna kavuşan kadınların kendilerine güveninin arttığını ve daha rahat sokağa çıkabildiklerini anlattı. Bu yönüyle cep telefonu sahipliği kadına yönelik şiddet potansiyelini de azaltabiliyor. Şirketin bu konuda başka ülkelerdeki çalışmaları da dikkatimi çekti: Örneğin, Afrika’da bankaya ulaşma imkânı olmayan kadınlara SMS yoluyla para ulaştırıyor.

* * *

Vodafone Türkiye’nin bu alanda bir dizi çalışması var. “Teknolojide Kadın Hareketi” isimli programla bu yıl bin kadına eğitim vermeyi hedefliyor. İzmir, İstanbul, Gaziantep, Samsun ve Ankara pilot iller olarak seçilmiş. Şirket ayrıca bir yarışma düzenliyor ve derece elde eden ilk üç kadına belli bir miktar girişim sermayesi sağlamayı hedefliyor.

Türkiye’de sokaktan geçen herhangi bir kadına teknoloji konusunda soru sorsanız büyük ihtimalle 10’da 8’inden doğru yanıt gelmeyecektir. Oysa kadınların teknolojiye olan ilgisi artar ve ‘bilgisayar okuryazarlığı’ gibi alanlarda gelişme sağlanırsa Türkiye’nin çehresi değişir. Bu anlamda atılan bütün adımları çok önemsiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder