Prof. Dr. Derin Kösebay Tümör ameliyatla çıkarılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tümör ameliyatla çıkarılıyor

Rahim ağzı kanserinin ilk basamak tedavisi ameliyat. Eğer bulunan tümör çok büyük değilse ve rahim kanalı dışına çıkmamışsa tamamen yok ediliyor. Çevre dokular ve lenf bezleri temizleniyor. Birçok hasta böylece şifa buluyor...

Tedavim nasıl planlanacak?

36 yaşındayım. Devam eden akıntı ve kanama nedeniyle kadın doğum uzmanına gittim. Rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu. Nasıl tedavi edileceğim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, geçmiş olsun. Rahim ağzı kanserinin primer tedavisi ameliyattır.

[[HAFTAYA]]

Tümör çok büyük değil ve rahim kanalı dışına taşmamışsa yapılacak radikal cerrahi ile hastalık yok edilebilir. Ameliyatta da rahim ve etrafındaki dokular geniş olarak alınır. Büyük damarlar çevresindeki lenf bezleri temizlenir. Çevre dokularda veya lenf bezlerinde hastalık varsa, o zaman radyoterapi de yapılır. Bu tedavilerle hastaların yüzde 80-85’i tam şifaya kavuşturulabilir. Eğer hastalık ileri evrede ise ameliyat yapılmaz, radyoterapi ve kemoterapi yapılır.

Haberin Devamı

Çok mu tehlikeli?

7 yıldır evliyim. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Çok sigara içiyorum. Ne gibi tehlikeleri var?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, önce bu metodu kimler kullanmamalı, cevabını verelim. Gebelik şüphesi, nedeni kesin belirlenmemiş kanamaları, kronik karaciğer hastalığı olanlar, tronbofilibit (Damarın iltihap sonucu tıkanması), meme kanseri geçirenler ve yaşı 35 üzerinde olup sigara içenler. Doğum kontrol haplarının muhtemel risklerine gelince: Yeni jenerasyon ilaçlarda az olmakla beraber pıhtılaşma faktörlerinde yaptığı değişiklikle damar tıkanıklığı, tansiyon yüksekliği, bulantı hissi, nadiren bazı karaciğer sorunları ve yine nadiren depresyon eğiliminde artış. Şehir efsanesi gibi konuşulan haplar kansere neden olabilir mi? Hayır. Rahim ve yumurtalık kanserinin oluşumunda kötü etkisi olmadığı gibi o hastalıklardan ciddi olarak koruyucu etkisi var. Şimdi size tavsiyem: 1) Sigarayı bırakın 2) Sigarayı mutlaka içecekseniz başka bir korunma yöntemine geçin mesela spiral iyi bir seçim olabilir.

Mide bulantılarım fazla

23 yaşındayım ve 1 aylık hamileyim mide bulantılarım çok. Doktor “Normaldir” dedi ve ilaç vermedi. Bir de karnım, belim ve sol ayağım çok ağrıyor. Sizce normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelikte gereksiz ilaç kullanmak hele gebeliğin ilk aylarında hakikaten doğru değil. Ama gerekince de zararlı olmadığını düşündüğümüz ilaçları hastalarımıza verebiliyoruz. Aşırı bulantı ve kusmalar olduğunda da verilebilecek ilaçlar var. Doktorunuz belki şikayetlerinizin fazla olmadığını düşünerek sizin ilaç kullanmanızı istememiş olabilir. Eğer şikayetleriniz hakikaten çok fazlaysa doktorunuzla tekrar görüşün. Sanırım sizi rahatlatacak ilaçları verecektir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder