Ekrem Sarısu Torbada size yarar düzenleme yok
HABERİ PAYLAŞ

Torbada size yarar düzenleme yok

Soru:

10 Kasım 1969 doğumluyum. 1 Ocak 1991’de sigortalı oldum. 1993 yılında bir kız çocuğum oldu. Bugüne kadar SSK, sonra isteğe bağlı Bağ-Kur ve daha sonra SSK sigortam oldu. 686 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Torba yasasına girebilir miyim? Seyhan BARAK

[[HAFTAYA]]

Cevap:

Torba yasada sizi erken emekli edecek bir düzenleme yok. Doğumunuzu borçlanarak 720 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 2194 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sigortalı çalışarak 540 gün daha prim ödemelisiniz

Haberin Devamı

Soru:

9 Kasım 1956 doğumlu bir kadınım. 2 Haziran 1992’de Bağ-Kur’lu oldum. 3385 gün primim var. 2 Mayıs 2012’den beri SSK’lı (4/A) olarak çalışmaktayım. SSK’ya 720 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Behçet ARSLAN

Cevap:

Sigortalı çalışmanızla 540 gün daha prim ödeyerek Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabi olursunuz. Priminizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (Ara vermeden prim öderseniz Ocak 2016’da).

Bağ-kur’a yapılan yurtdışı borçlanması iptal ettirilip SSk’dan emekli olunabilir

Soru:

Teyzem yurtdışında ikamet etmekte. 1983’te sigortalı olarak Almanya’da çalışmaya başlamış. 2 yıl önce Bağ-Kur’dan yurtdışı borçlanma hakkını kullanarak emekli olmak üzere başvurdu. Şimdi SSK daha iyi diye, Bağ-Kur’u iptal ettirip SSK’dan emekli olmaya çalışıyor. Daha emekli aylığı bağlanmadı. SSK’ya geçmek için nasıl bir yol izlemeli? Ömercan KARA

Cevap:

Henüz emekli aylığı bağlanmadığından, teyzeniz borçlanmasından vazgeçtiği ve iptal edilmesini istediğine dair yazılı olarak SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) başvuracak. Borçlanmasını iptal ettirip ödediği borçlanma bedelini geri alacak. Borçlanma, en son tabi olunan sigorta statüsüne yapılıyor. Borçlanmayla kazandığı günlerin SSK’ya sayılması ve SSK şartlarıyla emekli olmak için; sigortalı bir işte çalışmaya başlayacak. 5-10 gün çalıştıktan sonra, tekrar borçlanma başvurusunda bulunduğunda borçlanmayla kazandığı günler SSK’ya sayılacak. Şartları sağlıyorsa SSK’dan emekli olacak.

Haberin Devamı

Ne kadar borçlanacağınız prim gün sayınıza bağlı

Soru:

1 Aralık 1963 doğumluyum. 10 Şubat 1988’te SSK’lı oldum 18 ay askerlik yaptım. Ne kadar askerlik ödemesi yapmam lazım? Apartman görevlisi olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Murat E.

Cevap:

Prim sayınızı bildirmemişsiniz. 25 yıl sigorta süresi ve 50 yaşı doldurduğunuzdan, şayet 5375 gün prim ödemeniz varsa istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Priminizi askerlik borçlanmasıyla 5300 güne tamamlayabiliyorsanız askerliğinizin tamamını borçlanarak emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin tamamını borçlanmanıza rağmen 5300 gün priminizi yoksa, priminizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Şahit veya belge sunmak gerekiyor

Soru:

Babam 1 Mayıs 1984’te SSK’lı oldu. 1987’de askerlik sonrası tekrar işe başladı. Fakat sigortası 1987 olarak görünüyor. 1984’te SSK’ya beyanname verilmediği için SSK’lı görünmüyor. 1987’den Ekim 2008’e kadar 8566 gün prim ödemesi var. SSK’lı görünmediği 1984’e dair babam mahkemeye başvurdu. İkinci duruşmada hakim 1984’te babamın çalıştığı işyerinde çalışan bordro imzalamış, birden fazla çalışan şahit olarak gösterilmesini istedi. Konuyla ilgili bilgilendirebilir misiniz? Kubilay CEBE

Haberin Devamı

Cevap:

Hizmet tespit davalarında sigortalı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeyen çalışma sürelerini şahit veya belgeyle mahkemede kanıtlaması gerekiyor. Hakim de haklı olarak babanızdan söz konusu işyerinde 1984’te çalıştığını, aynı işyerinde çalışan şahitle ispatlamasını istemiş. Davayı kazanabilmesi için babanız çalışma arkadaşlarından bir veya birkaçını şahit gösterecek. Veya elinde çalışmasını kanıtlayacak belge varsa, belgeleri mahkemeye ibraz edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder