Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Test yaptırmadan anlaşılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptırmadan anlaşılmaz

Haberin Devamı

Erkeklerdeki testislerden biri dönerse acil ameliyat gerekir. Zamanında müdahale edilmesze testis küçülür, hormon üretemez. Bu erkeğin kısır olacağı anlamına gelmez. Durumu öğrenmek için en doğru ve sağlıklı yol sperm testi yaptırmak.

SORU: Prostat ameliyatı sertleşmeyi etkiler mi?

Sertleşme nedenleri arasında prostat ameliyatını sayıyorsunuz. Ameliyattan ameliyata fark ediyor mu? Yoksa bu sorun hastalığın gidişatı ile ilgili mi oluyor?

CEVAP

Dokuda kanser durumu yoksa çoğunlukla kapalı ameliyat, gereğinde de açık ameliyatla tedavi uygulanır. Tabii bir de son yıllarda gelişen lazer teknolojilerini de sıklıkla kullanmaktayız. Kapalı ameliyatlar genellikle 90 gramın altındaki prostatlarda tercih edilir. Kapalı ameliyat cerrah bu konuya yatkın ve bu konuda uzmanlaşmışsa açık ameliyat kadar iyidir, başarısı eşittir ve hasta çok daha az süre hastanede kalarak çok daha az rahatsızlık çeker.

Prostat 100 gramın üzerinde büyürse veya ek bazı başka sorunlar olursa açık ameliyatı tercih edebiliriz. Prostat ameliyatında, prostat kanseri ameliyatından farklı olarak tüm prostat alınmaz; prostatı bir portakal olarak düşünün. Prostat büyümesi tıpkı portakaldaki sulu iç dokunun şişmesi ile oluşur ve idrar yolunu çevreleyip sıkıştıran prostatın sadece bu kısmı çıkartılır.

Ameliyatta 2 ayrı teknik

Kanser ise genellikle kabuk kısmında olur ve kanser ameliyatında kabuk kısmı ile birlikte, beraber tüm organ, mesanenin boyun kısmı ve meni keseleri çıkarılır. Prostat büyümesinde yapılan açık-kapalı veya lazer ameliyatı iktidarsızlık sebebi değildir. Cinsel ilişki bu ameliyatlardan sonra normal şekilde gerçekleşir ama meni dışarı atılmaz, idrar kesesine doğru geri boşalır. Daha sonra idrarla birlikte vücuttan çıkar.

Prostatın kanserine yönelik ameliyatlarda ise 2 ayrı teknik uygulanır. Sadece kanser durumunun izin verdiği ve cerrahın deneyimli olduğu hallerde sinir koruyucu teknik uygulanarak hastanın cinsel faaliyetinin ameliyat sonrası devamı sağlanabilir. Sinirlerin korunamadığı hallerde ise ameliyat sonrası ek tedaviler ile birçok hastanın cinsel yaşamını sürdürebilmesini sağlıyabiliyoruz.

SORU: Operasyondan sonra bir testisim küçük kaldı

17 yaşındayım. 2 yıl önce testislerimdeki ağrıdan dolayı doktora gittim. Bana sol testisimde dönme olduğunu ve acil ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Hemen ameliyat oldum ama şimdi sol testisim diğerinden küçük. Acaba bu ileride sorun çıkartır mı? Kısırlık yapar mı?

CEVAP

Gerçekten testiste dönme olduysa bu ameliyatın ilk birkaç saatte acilen yapılması şarttır. Daha geç yapılır ise faydası olmaz, o testis küçülür, sperm ve hormon üretme fonksiyonlarını kaybeder. Bu durumda diğer testis biraz büyüyerek durumu dengeler ve herhangi bir sorun olmaz. Ama kısırlık hakkında kesin bilgi sahibi olmak için en azından bir sperm testi yaptırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder