Tamer Heper Tebligat yapmanın yolu var
HABERİ PAYLAŞ

Tebligat yapmanın yolu var

30 bağımsız bölümlü bir sitede yöneticiyim. Yöneticiliğe başladığımdan beri sizin köşenizi takip edip buna göre davranıyorum. Ancak bir problemimiz var ki bunu aşamıyoruz. Bir kat maliki yurt dışında yaşıyor. Bu kat maliki dairesini kiraya veriyor ve kirasını aldığı halde bize aidat ve ortak gider ödemiyor. Bunu danıştığımız kişiler, “Kat malikinin tabligata elverişli adresini bulamazsanız bir şey yapamayız” diyorlar. İyi ama adam yurt dışında adresini nereden bulalım? Borcu 10.000 TL’ye yaklaştı. Bu meseleyi nasıl çözeriz? E.A.

Haberin Devamı

Sizin olayınızın çözümü var. Olayınız her ne kadar kat mülkiyeti mevzuatını ilgilendiriyor ise de çözümü Tebligat Kanunu’nun Ek. 1’inci maddesindedir. Maddeyi aynen almayayım, biraz uzun, özetleyeyim: Maddeye göre, bağımsız bölümde oturmayan kat maliki, anayapı dışındaki adresini yazılı olarak yöneticiye bildirmek zorundadır.

[[HAFTAYA]]

Sizin olayınızda böyle bir bildirim yok. Şayet bildirseydi bu adrese tebligat yapılacaktı. Bildirilmeyen hallerde tebligat o bağımsız bölümde oturana yapılır ve tebligatın bir örneği ilan tahtasına asılır. Bu yolla tebligat gerçekleşmiş olur. Mademki sizin sözünü ettiğiniz dairede kiracılar var, o halde tebligat kiracılara yapılacak ve tebligatın bir örneğini ilan tahtasına asacaksınız. Bu yolla bağımsız bölüm malikine tebligat yaptıktan sonra artık tahsilat faslına geçebileceksiniz. Bunun için ya kiracının ödemekte olduğu kira bedeline haciz tatbik edeceksiniz veya bağımsız bölüm üzerine haciz koyup satışını talep edeceksiniz. Köşemi okuyan okuyucularımın aklına şu soru gelebilir. “Diyorsun ki bağımsız bölümde oturanlara tebligat yapılır. Peki oturan yoksa ne yapılacak?” Bunun yanıtı yine aynı maddenin son fıkrasında. Diyor ki: “Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilan tahtasına asılan tebligat örneği, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder