Tamer Heper Sözleşmeyi yapan öder
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeyi yapan öder

Haberin Devamı

2011’de bir daire aldık. İçinde kiracı vardı. Su sayacının sözleşmesi eski malik adına. Kiracı üzerine geçirmeden kullanmış. Kiracı döneminin su borcu duruyor. Neticede bu borç ödendi ancak eski malik bu parayı bizden alacağını, alamazsa dava açacağını söylüyor. Bu borçtan sorumlu muyuz? ● G.B.

Kiraya verilen binalarda bu sorun çok yaygın. Su ve elektrik için mal sahibi ilgili daire ile sözleşme yapar. Bir kiracı gelir bunları kullanır gider. Faturaları ödemez. ‘Bunlardan kim sorumlu olacak?’ sorusu her zaman sorulur. Su veya elektriği satan kuruma karşı sorumlu olan, ‘sözleşmeyi yapan’dır.

Yani kuruluş sözleşmeyi yapan ev sahibinden bunu tahsil eder. Bunu ödeyen malik kiracısına başvurabilir. Yani satan kuruluşa “Git paranı kiracıdan al” denilemez. Sizin olayınızda da durum budur. Ancak sizinkinde bir fark var. Siz yeni maliksiniz ve eski malik parayı sizden istiyor.

Ödediği para eski kiracı dönemine aitse sizden istemesi söz konusu olamaz. Ancak istediği para, siz satın aldıktan sonra kullandığınız döneme ait ise bunu sizden isteyebilir. Üçüncü ihtimal. Siz daireyi aldınız, içindeki kiracı oturmaya devam etti, suyu kullandı parasını vermedi. Bu halde yine sözleşmeyi yapan kişi olarak idareye karşı eski malik borçlu ancak bunu ödedikten sonra yine kullanan kişi olarak kiracıya başvuracak.

Biraz karışık gibi ama hukuk konuları çoğunlukla karışıktır. Hukuk mantığı bunun için gerekir. Zira birbirinin aynı iki hukuki olay yoktur. Farkları vardır ki değişik sonuçlara gitmeyi gerektirir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder