Tamer Heper Sözleşme görülmeli
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme görülmeli

Haberin Devamı

Varlık yönetiminden bankadan aldığı temlike dair belgeyi göstermesini istedim. ‘Böyle bir belgeyi vermeyiz, bankaya sorun’ dediler. Böyle bir belge görülmeden ödeme yapmak doğru mu? ● F.K.

Okuyucumun sorusu ve endişesi son derece doğru. Önceki yazılarımı okumamış okuyucularım için sorunun içeriği hakkında bir açıklama yapayım. Efendim ‘varlık yönetimi’ diye kurulu şirketler var. Varlık yönetimi şirketleri, bankalar gibi kuruluşların vatandaştan olan alacaklarını satın alır. Buna hukuki terim olarak ‘temlik alır’ diyoruz.

Hukukumuzda alacaklının, bu alacağını başkasına devretmesi mümkündür. Buna temlik sözleşmesi denir ve bu sözleşme ile alacaklı kişi değişir. Borç artık temlik alana ödenir. Temlik alan alacaklı yerine geçer. İşte varlık yönetimi şirketleri de bu alacak devrinin şirketleşmiş halleridir.

BANKAYA BORÇ BİTMEZ

Varlık yönetimi şirketi bunu niye yapar? Bankanın 1000 liralık alacağını, bankadan 100 liraya satın alır, sonra 1000 lirayı tahsil eder 900 lira kâr eder. Bunun için temlik alır. Bu durumda borçlu vatandaş borcunu bankaya değil varlık yönetimi şirketine öder.

Ama birinci şart, bu borç için banka ile şirket arasında bir temlik sözleşmesinin kurulmasıdır. Böyle bir sözleşme yoksa borç sadece bankaya ödenerek ortadan kalkar, bir başka yere ödenmekle borç bitmez. İşte bunun için varlık yönetimi şirketi borçlu hakkında icra takibi yapacaksa mutlaka temlik sözleşmesini dosyaya koyar.

Birine borç ödeyecekseniz önce onun alacaklı olduğunu bilmelisiniz. Yani bu olayda temlik alan sıfatının bulunduğunu bilmeden ödeme yapılmaz, yaparsanız ve banka ile aralarında temlik sözleşmesi yok ise bu halde ödeme, banka borcunu sonlandırmaz. Bu nedenle temlik sözleşmesinin görülmesi şarttır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder