Fatih Öztürk Sistem değişikliğine öğrenci bakışı
HABERİ PAYLAŞ

Sistem değişikliğine öğrenci bakışı

Haberin Devamı

LYS sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. 189 bin öğrencinin sıfır çektiği sınavda en başarılılar yine kız öğrenciler oldu. Sonuçlarının önümüzdeki günlerde tartışılacağı üniversite sınavları konusunda yapılan bir araştırmanın sonuçları da masama geldi. Atılım Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Üniversite Eğitimine Bakış ve Beklentilerin Ölçümlenmesi Araştırması’nda üniversite adayları, öğrencileri, mezunları, aday aileler ile işverenlerin üniversite eğitimine ve sınav sistemine bakışıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmış.

3 bin kişinin katıldığı araştırmaya göre gençlerin üniversite eğitiminden beklentileri; öncelik sırasıyla bir meslek ve iş sahibi olmak, iyi bir gelecek sağlamak, yaşam standardını yükseltmek ve ekonomik özgürlüğünü kazanmak olarak öne çıkıyor. Her 10 üniversite öğrencisi adayından 9’u sınav sisteminde yapılan değişiklikleri doğru bulmuyor.

[[HAFTAYA]]

En çok tercih edilen eğitim alanı ise hukuk. Üniversite adayları ile aday ailelerinin hemfikir olduğu bir nokta ise üniversiteden öncelikli beklentinin iyi bir eğitim olarak ifade edilmesi. Üniversite öğrencileri ise iyi bir eğitim kadar sosyal hayata katkıyı öncelikli beklentileri arasına katıyor. Araştırmadan elde edilen verilere göre, üniversite adayları ve aday aileleri, üniversitenin öncelikli amacının meslek kazandırmak olduğunu düşünüyor.

Bir diğer sonuç ise, üniversitede hangi bölümde okunacağına en yüksek oranda, adayın kendisinin karar veriyor olması. Araştırmaya göre, halen bir üniversitede okumakta olan her 4 öğrenciden 1’i, bulunduğu üniversitenin ve okuduğu bölümün beklentilerini karşılamadığını ve hayata hazırlamadığını düşünüyor.

Ayrıca, hem üniversite öğrencileri hem de üniversite adaylarına göre üniversite eğitiminden beklentiler arasında “saygınlık elde etme” önceliğini yitirmiş durumda… İşverenlerin yüzde 42’si, yeni mezunların üniversitede aldığı mesleki eğitimi yeterli bulmuyor. Bende sonuçlara baktığımda eldeki verileri değerlendiren Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu gibi düşünüyorum. Hangi meslek seçilirse seçilsin, o meslek dünyanın gelişimine paralel olarak henüz eğitim devam ederken bile hızla değişiyor. Yani değişmeyen tek şey değişimin kendisi… Günümüzde herkesin tercih yaparken bu gerçeği kabul etmesi lazım…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder