Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şeker hastalarını etkileyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Şeker hastalarını etkileyebilir

Cinsel organın eğrilmesine neden olan hastalığa peyroni denir. Bu hastalık genetik ya da yaşanan travmaya bağlı olabilir. Ayrıca iltihabi durumlarda ve şeker hastalarında sıkça görülebilir. Durum sabit kalmaz. Zamanla eğrilik azalabilir ya da artabilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Cinsel organımda eğrilme var 28 yaşındayım. 2-3 yıldır cinsel organımda sağa doğru eğiklik oluştu. Bu durum ilişki sırasında sorun yaratmıyor ama eğiklik giderek artıyor. Ne yapmam gerekir? İleride bu sorun yaratır mı?

CEVAP

Biz bu duruma tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de oluyor. Travmaya bağlı olabiliyor, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında sıkça görülüyor. Bu gelişen bir durum sabit bir durum değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek arıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor, bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise kamış o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz ve çok ağrı çeker duruma geliyor.

Haberin Devamı

Özel yöntemler kullanılıyor

Tedavide bir süre destek (ilaç) tedavisiyle bekleme süresi koyuyoruz. Hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 sene bekliyoruz. Bu sürede ilerleyici bir özelliği olan hastalık genellikle son halini almış oluyor. Eğer fazla bir kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor. Destek tedavisi çok anlamlı bir tedavi değil. Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görüyoruz. Yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek eğrilikte artma görülüyor. Bu durum sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor. Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuyor. Bunda tek sorun var penis boyunda yaklaşık 1 santim kadar bir kısalma olabiliyor.

Haberin Devamı

SORU: Penise gelen top yüzünden mi? 19 yaşındayım, birkaç gün önce futbol maçı yaparken cinsel organıma top geldi. O günden beri mastürbasyon yapmadım. Çünkü canım hiç yapmak istemedi. Sizce bu top yüzünden erkekliğimi kaybetmiş olabilir miyim?

CEVAP

Bu şekilde bir darbenin penisin sertleşme fonksiyonuna zarar verebilmesi için çok şiddetli olması ve ileri derecede morarma, ağrı gibi şikayetlere neden olması gerekir. Durumunuzun sadece tedirginlikten kaynaklandığını düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder