Tamer Heper Seçime engel yok
HABERİ PAYLAŞ

Seçime engel yok

Haberin Devamı

Binamızın riskli olduğu tespit edildi tapuya da şerh koyuldu. Şimdi geri kalan prosedür işletilip müteahhit bulunacak. Ancak bu arada kat malikleri toplantısının tarihi geldi, yönetici seçimi de yapılması gerekiyor. Bu safhada yönetici seçmek hukuken mümkün mü? ● M.Ş.

Bir binada kat mülkiyeti olduğu sürece yönetici seçilir. İstisna olarak sekiz bağımsız bölümden az sayıda bağımsız bölüm bulunan binalarda yönetici seçim mecburiyeti yoktur. Bunlarda da şayet yönetim planında yönetici öngörülmüş ise yine yönetici seçilir. Doğrusu bu binalarda da yönetici seçilmelidir. Zira bir yapının bir elden yönetilmesi o binada oturanların yararınadır. Bu hususta mevzuat değişikliği yapılmalıdır.

BİNA YIKILANA KADAR

Okuyucumun binasında bu şartlar varsa tapu kütüğünden kat mülkiyeti kaydı silinmediği müddetçe yönetici seçilecektir. Tapu kütüğünden kat mülkiyeti kaydı ise anlatılan olayda, binanın yıkılmasını takiben kaldırılır. Artık ortada bina yoktur sadece arsa vardır. Kat malikleri de artık bu arsaya hisseleri oranında ortaktır. Dolayısı ile kat mülkiyeti mevzuatı son bulmuştur, yönetici seçimi söz konusu değildir. Bu durumda gerektiğinde müteahhitle ilişkileri sürdürmesi için içlerinden bir veya birkaçına vekalet verilerek işlemler sürdürülür ama bu, kat mülkiyeti kapsamı içindeki yöneticilik değildir. Bina yıkıldıktan sonra ortaklık paylı mülkiyete dönüşür ve ortakların kararı ile işlemler yürütülür. Okuyucumun binasında kat malikleri kurulu da toplanacak, yönetici de seçilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder