Dünya Sanat dünyasını sarsan skandal

Sanat dünyasını sarsan skandal

Paylaş
Sanat dünyasını sarsan skandal

İngiliz ve Alman müzayede evlerinde açık arttırmayla milyonlarca sterline satılan 20'nci Yüzyıl'ın en büyük ressamlarına ait oldukları sanılan tabloların sahte oldukları ortaya çıktı

Dünya genelinde müzayedeciler ve satıcılar arasında büyük panik oldu. Almanya'da 15 yıl süresince dünyaca ünlü ressamların tablolarını taklit ederek büyük müzayede evlerinde satışa çıkaran ve bu yolla milyonlarca sterlin elde ettikleri belirtilen 3 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Sanat dünyasına yakın isimler, ‘sahte tablo’ söylentilerinin satıcılar ve kollesiyoncular arasında büyük paniğe neden olduğunu ve bu kişilerin satın aldıkları tablolar ikinci kez gözden geçirdiklerini belirtildi.

Bir sanat uzmanı, sahteciliği ‘altın standart’ diye tanımlarken, sahteciliğin aralarında Alman dışa vurumcu Heinrich Campendok’un eserlerininde bulunduğu çok çeşitli eserleri kapsadığını ve sahte tabloların çoğunun direk kopyadan çok belli bir sanatçının tarzını yansıttığını vurguladı.

Alman polisi, sahte resimlerle ilgili Almanya’nın Freiburg kentinde oturan ayan 59 yaşındaki Wolfgang Beltracchi'yi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Beltracchi'ye eşi, 52 yaşındaki Helene ile kız kardeşi 55 yaşındaki Susanne'nin yardımcı olduğunu belirten polis, olayla ilgili 2 kişinin daha arandığını kaydetti.

HANGİ TABLOLAR SAHTE ÇIKTI?

Alman ve İngiliz Christie's müzayede evlerinde açık arttırmayla satılan sahte tablolar arasında Max Ernst, Raul Dufy ve Fernand Leger gibi ünlü ressamlara ait 30’dan fazla tablo ve Alman ressam Heinrick Camoendonk’un 67 bin sterline satılan ’Kız ve Kuğu' ile 344 bin sterlin değerindeki bir başka eseride bulunuyor.

İngiliz Christie’s Müzayede Evi’ninde satışa çıkarılan 4 sahte tablolar arasında Ernst’in 3.5 milyon sterline Würth Collection’a satılan ‘La Horde’ adlı tablosu, Andre Derain’nin 2 milyon sterline alıcı bulan ‘Beteaux a Collioure’ adlı tablosununda yer aldığı kaydedildi.

Sahte tablolardan 6’sının ise Alman’nın önde gelen müzayede evlerinden Lempertz tarafından her biri 2.8 milyona satıldığı belirtildi.

Alpaslan DÜVEN/LONDRA (DHA)

Haberin Devamı