Dünya Rejime karşı 1 milyon haykırış

Rejime karşı 1 milyon haykırış

Paylaş
Rejime karşı 1 milyon haykırış

Mısır'da bugün 1 milyon muhalif “Artık git” diye bağıracak. Rejim gösteriye karşı yoğun önlemler alıyor. Ancak muhalifler başarılı olursa Mübarek'in kalması imkansız

Mısır’da halk ayaklanmasının birinci haftasında Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek artık tamamen köşeye sıkıştı. Muhalefetin ana aktörleri olan 6 Nisan Hareketi, Müslüman Kardeşler ve Nobel ödüllü diplomat Muhammed El Baradey, Mübarek’e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak ultimatom verdi.

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek’e “halkının meşru şikayetlerine cevap ver” çağrısı yaparken Beyaz Saray da “yumuşak bir geçiş dönemini” tercih ettiklerini söyleyerek ilk kez Mısırlı liderin görevi bırakmasına atıfta bulundu.

Ancak Mübarek’i asıl zor durumda bırakan bugün yeniden canlanması beklenen milyonluk yürüyüşler oldu. Organizatörler “Bir milyon adam yürüyüşü” adıyla İskenderiye, El Mansur ve Kahire’di 1 milyon kişiyi bir araya getirmeyi deneyecek.

Meydana beton bloklar yerleştirildi

Analistlere göre yürüyüşün başarılı olması halinde Mübarek’in düşmesi kaçınılmaz görülüyor. Nitekim “Bir milyon adam yürüyüşü” haberlerinin yayılmasının ardından Mübarek rejimi sıkı önlemler aldı. Gösterilerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı’nın çevresine beton bloklar yerleştirildi, demiryolları kapatıldı. Halkı yatıştırmak için cuma günü hükümeti lağveden Mübarek dün de yeni kabine üyelerini atadı. Ancak anahtar bakanlıkların değişmediği yeni kabine kimseyi memnun etmedi.

Haberin Devamı

El Cezire muhabirleri tutuklandı

Bu arada El Cezire televizyonunun 6 muhabiri gözaltına alındıktan sonra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un çağrısıyla serbest bırakıldı. Kahire ve diğer büyük kentlerde dün bankalar, okullar ve meclis yine kapalıydı. Buna rağmen El Cezire Tahrir Meydanı’nda 250 bin kişinin sokağa çıkma yasağını delerek Tahrir Meydan’ında toplandığını syöledi. Göstericiler ilk kez ABD aleyhine slogan atarak “Amerika, seviyorsan Hüsnü’yü kabul et” diye bağırdı.