Tamer Heper Noter işlemi yeterli olur
HABERİ PAYLAŞ

Noter işlemi yeterli olur

Haberin Devamı

Taşınmazımı banka kredisiyle aldım. Alımda ayrıca bana maddi yardım yapan kızıma noterce düzenleme şeklinde vasiyet ettim. Ölümümden sonra evin kızıma kalması için başka ne yaparım? Örneğin tapuya veya nüfusa şerh mi verilmeli? ● G.İ.

Okuyucumun sorusuna yanıt vermem için aile tablosunu bilmem şart. Şunun için: Okuyucum vasiyetname yapmış. Vasiyetname yapıldığında sistem şöyle çalışır. Vasiyetnameyi yapan noter vasiyetnamenin bir örneğini vasiyetnameyi yapana verdiği gibi bir örneğini de kendisi muhafaza eder.

Bunu vasiyetname yapanın nüfusunun kayıtlı olduğu nüfus idarisine bildirir. Nüfus idaresi vasiyetnamenin varlığını nüfus kütüğüne kaydeder. Bir gün ölüm vaki olduğunda ölüm kaydı işlenirken vasiyetnamenin varlığı görülür ve bu durum adli makamlara bildirilir.

EŞ YA DA KARDEŞ VAR MI?


Bunun üzerine adli makamlar mirasçıları çağırır ve vasiyetnameyi okur. Bu hali ile vasiyetname aleniyet kazanır. Sistem budur. Yani okuyucumun vasiyetname yaptıktan sonra bunu tapuya veya nüfusa bildirme gibi bir mecburiyeti yoktur. Ancak hadise gayrimenkulün tamamının bu kızına kalıp kalmayacağı noktasına gelirse şayet başka evlatları ve eşi varsa bu halde tamamı bu kızına kalmaz.

Çünkü diğer evlatların ve eşin mirasta mahfuz hissesi yani dokunulamaz payları vardır. Bu paylar vasiyetname ile bertaraf edilemez. Okuyucumun bunu da bilmesinde yarar vardır. Şayet bu kız çocuk tek evlatsa ve eş hayatta değilse bu iş tamamdır. Başkaca bir işleme gerek yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder