Opr. Dr. Hande Akbaş Ne kadar erken o kadar iyi...
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar erken o kadar iyi...

Haberin Devamı

Yumurta rezervi azalan kadının eşinin de sperm sorunları varsa çift hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı denemeli.

Ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar iyi olur...

Rezerv azalmış

36 yaşında, 3 yıllık evliyim. 1,5 yıldır çocuk istiyoruz. Tüm tetkikler yapıldı. Tüplerde ve rahimde problem yok. Yumurta rezervim çok azalmış. Tüp bebek mi deneyelim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezerviniz az olduğu hem de 1.5 yıldır beklemenize rağmen çocuk olmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurun. Yaşınız 36 olduğu için rezerviniz daha da azalmaya devam edecektir. Tüp bebekte bile ne yazık ki yüzde 100 başarı olamamaktadır. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça gebelik ihtimali azalır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız şansınız o kadar artacaktır.

Rahim kalınlaşması olmuş

2 yıl önce menopoza girdim. Geçen gün az miktarda kanamam oldu. Doktora gittim, Rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Kürtaj olmam gerekirmiş. En iyi yol ameliyat mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz bir kadının 1 yıl boyunca adet görmemesi halidir. Menopoza girildikten sonra bir daha asla kanama olması beklenmez. Rahim kanserlerinin başlıca bulgusu menopoz sonrası kanamalar olduğundan, menopozda kanaması olan tüm kadınlara bu durumu elemek amacıyla rahmin içinden biyopsi alınması gerekir. Bazen patoloji sonucu kanser olmayıp rahim duvarının basit kalınlaşmaları görülebilmektedir. Bu durumda ilaçla tedavi mümkündür. Ancak rahim duvarının karmaşık kalınlaşmaları ya da rahim kanseri sonuçlarında rahmin alınması en doğru tedavi yöntemi olacaktır. Sizde ameliyat kararı ancak biyopsi sonucu geldikten sonra verilmelidir.

Hamile miyim?

Evliyim 1 aydır adet görmüyorum. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. 3 hafta sonra test yaptım, bir şey çıkmadı, başka ne olabilir? Hamile olup olmadığımı nasıl öğrenirim? Kasıklarımda ve belimde ara ara ağrılar oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını kullanırken adet olmamanız mümkün değil. Muhtemelen ilacınızı düzenli kullanmıyorsunuz ya da yeni başladınız. İdrarda yapılan testler bazen yanlış sonuç verebilir. Öncelikle kanda gebelik hormonu baktırmanızı tavsiye ederim.

Ardından da adet söktürücü kullanarak adet gördükten sonra doğum kontrol ilacına başlamanızı öneririm. Bütün bunları başvuracağınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir meslektaşım size planlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder