Opr. Dr. Hande Akbaş Meme kontrolü ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

Meme kontrolü ihmale gelmez

Haberin Devamı

8 kadından 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için en etkili yol mamografi çektirmek. 40 yaşından sonra her kadına önerdiğimiz mamografi estetik açıdan memelere zarar vermez.

Neden düşüyor?

30 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. 3 yıldır hamile kalamıyorum ama düşüyor, neden?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıplarının başta genetik sebepler olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilir. 3 yıldır bebeğiniz olmadıysa bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurun. Önce neden anlaşılacak ardından size yönelik en uygun tedavi yöntemine kararı verilecektir.

Hastalık belirtisi mi?

Kızım 15 yaşında, 1 yıldır adet görüyor. En son 15 gün arayla 2 kez adet gördü. Endişeliyim, bu hastalık habercisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yeni adet gören bir kızda ilk 1-2 yıl içinde zaman zaman adet düzensizliği görülebilir. Sadece bir dahiliye uzmanına başvurarak herhangi bir tiroid bezi hastalığı veya kansızlık bulguları var mı kontrol edilmesi kafi olacaktır.

Memelere zarar verir mi?

41 yaşındayım. Mamografide uygulanan sıkıştırma işlemi memelere estetik açıdan zarar verir mi? Sarkma yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mamografi memede şüpheli bir lezyon gözlenmediği müddetçe 40 yaş sonrası yapılmasını önerdiğimiz meme kanseri tarama yöntemidir. Çekilirken meme yapınızda estetik hiçbir soruna yol açmaz. 40 yaşından sonra yaşa bağlı bazı meme deformasyonları, sarkma zaten başladığı için mamografinin estetik etkilerinden çok 8 kadında 1 görülen meme kanserinin erken tanısı için mamografi önemli. Bir sorun çıkmadığı sürece 2 yılda bir mutlaka yaptırmanızı öneririm.

Gecikti

Adetim 22 gün gecikti. 2 gün önce kahverengi akıntı geldi. 1 aydır ilişkiye girmedim, 3 kere gebelik testi yaptım, negatif. Adet görmemenin sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle kanda gebelik hormonu baktırın. Bazen idrarda gebelik testleri yalancı negatiflik gösterebilir. Eğer kan testinizde gebelik yoksa, o zaman kadın doğum uzmanına giderek muayene olun. Bazen yumurtalık kistleri kadında adet gecikmesine yol açabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder