Tamer Heper Masraf hisseler oranında yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Masraf hisseler oranında yapılır

Haberin Devamı

714 metrekarelik bir arsanın 201 metrekaresinde 1972 yılından kalan bir şerh varmış. Şerh olan arsanın 50 metrekaresini iki sene önce satın aldım. Kalanını arsanın tamamının üzerinde gecekondusu olan şahıs aldı. İpoteği kaldırmak için mahkemeye verdiğimizde 3 bin 500 lira masraf çıktı. Masrafı 50 metrekare ile ben, 151 metrekare ile gecekondu sahibi yarı yarıya ödedik. Ancak bu giderin yarı yarıya mı yoksa hisseler oranında mı ödenmesi gerektiği konusunda tereddüte kapıldım. Bu gider nasıl ödenmeliydi? ● A.K.

Bir gayrimenkulü iki kişi olarak satın almışsınız. Böyle alım-satımda bu tek parselin 50 metrekaresini ben aldım 210 metrekaresini bir başkası aldı diye hesap yapamazsınız. Yapılacak hesap hisse üzerindendir, metrekare üzerinden değildir. Örneğin siz yaklaşık dokuzda bir hisseye sahip olmuşsunuz, diğer kimse de dokuzda sekiz hisseye sahip olmuş.

HER YERİNE ORTAKSINIZ

Bu verdiğim rakamlar tam olarak hesaplanmış rakamlar değildir örnek olsun diye yaklaşık rakamlar verdim. Şimdi tapu senedinize bakarsanız verdiğim örneğe benzer oranları göreceksiniz. Zira böyle bir ortaklıkta, tüm arsada ayrılmış 50 metrekare sizin tasarrufunuzda, gerisi ortağınızın tasarrufunda değildir. Ortaklık alanın her noktasında olmaktadır ancak paylarınız belirlenmiştir o kadar, sınırlarınız değil.

İPOTEĞİ KALDIRMIŞSINIZ

Böyle durumlarda bir gayrimenkul için yapılacak giderlere ortaklar hisseleri oranında katılırlar. Dolayısı ile sizin giderlere eşit değil hisseleriniz oranında katılmanız gerekirdi.

Tapuda şerh vardı diyorsunuz ya, şerh muhtelif nedenlerle olabilir, oysa sizinki ipotek. Yani siz ipoteği kaldırtmışsınız, aklınızda bulunsun. Zira uzun yıllar ihmal olunmuş ipotekler mahkeme kararı ile kaldırılabileceği gibi icra daireleri marifeti ile de kaldırtılabilir. Sizin yaptığınız işlem budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder