LEZZETLİ VE DOYURUCU HARİKA MEVSİM SALATALARI...
01 Haziran 2014

Değerli Posta okuyucuları, havaların gittikçe ısınmasıyla birlikte, çoğumuz artık daha hafif gıdalar tüketmek istiyoruz. Ben de bu hafta, bir öğün olarak tüketebileceğiniz, doyurucu besleyici salata tarifleri hazırlamaya karar verdim. Tariflerdeki malzemelerin de özellikle mevsimsel olmasına gayret etmeye çalıştım. Bu tarifleri uygularsaniz, salatalarinizi sadece bir yan yemek, ya da baslangic olarak degil bir ana ogun olarak da tuketebilirsiniz. Hepinize afiyet olsun.

TAZE FASULYELİ VE KAVRULMUŞ FISTIKLI TON BALIĞI SALATASI

MALZEMELER

- 1 kase marul (kabaca doğranmış, yıkanmış ve kurutulmuş)

- 1/4 adet kırmızı soğan (piyaz şeklinde)

- 1 bardak taze fasulye (ayıklanmış)

- 1 bardak ton balığı konservesi

- 2 kaşık dolmalık fıstık (yağsız tavada kavrulmuş)

- 1 adet patates (küp şeklinde haşlanmış)

SOS:

- 1 kaşık üzüm sirkesi

- 1 kaşık elma sirkesi

  -1 tatlı kaşığı limon suyu 

-1 çay bardağı zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Fasulyelerinizi içine tuz kattığınız kaynar suya atın. Diri kalacak şekilde üstü açık olarak haşlayıp, süzdükten sonra içinde buz olan soğuk suya alın. Bu işlem renklerinin kaybolmamasını sağlayacaktır. Sos malzemesini iyice çırpın. Tüm malzemeyi bir kaseye alıp soslayarak servis yapın.

YOĞURT SOSLU ÇITIR TAVUK SALATASI

MALZEMELER

  -1 adet tavuk göğüs (dövülmemiş)

-2 bardak marul (kabaca doğranmış, yıkanmış, kurulanmış)

- 1 adet havuç

-1 adet kırmızı dolmalık biber

-1 adet yumurta

- 1 bardak un

1 bardak galeta unu

- 2 kaşık rende eski kaşar

SOS:

- 2 kaşık yoğurt

- 1 kaşık taze nane (ince kıyılmış)

- 1 tatlı kaşığı hardal

- 1 tatlı kaşığı sirke

- 1 kaşık limon suyu

  -1 fincan zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI 3 ayrı kase hazırlayın. İlkinde un, tuz ve karabiberi karıştırın. İkincisinde yumurtayı tuz ve karabiber ekleyerek çırpın. Üçüncüsünde ise galeta unu ve peynir rendesini karıştırın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Tavuğunuzu tabakların sırasına göre karışımlara bulayın. Pişirme kağıdı koyduğunuz bir tepside fırınlayın. 15 dakika geçtikten sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürüp, dişi altın rengi olana dek yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Çıkarıp dinlenmeye bırakın. Sos malzemesini iyice çırpın. Kırmızı biberlerinizi ince şeritler halinde dilimleyin. Havucu da bir soyacak yardımı ile ince şeritler haline getirin. Salata malzemesini bir kaseye alın. Tavuk etinizi halka şeklinde dilimleyip salatanızın üzerine yerleştirin. Çırptığınız sosu üzerinde gezdirerek servis yapın.

KURUTULMUŞ DOMATESLİ VE TULUM PEYNİRLİ MAKARNA SALATASI

MALZEMELER

- 1 paket burgu makarna

- 1 bardak kurutulmuş domates

- 2 adet domates (kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, ince dilimler halinde)

- 1 bardak zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)

-1 bardak tulum peyniri (ya da lor, ufalanmış)

- 1 adet közlenmiş kırmızı biber

- 1 bardak karışık yeşillik

- 4 sap taze soğan (ince kıyılmış)

- 2 kaşık parçalanmış ceviz

SOS:

- 2 kaşık nar ekşisi

- 2 kaşık limon suyu

- 1 tatlı kaşığı sirke

  -1 çay bardağı zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Öncelikle kullanacağınız kurutulmuş domatesler yağ içinde bekletilen cinsten değilse, kurutulmuş domateslerinizi biraz ılık suyla ıslatıp bekletin. Daha sonra suyunu sıkıp şeritler halinde doğrayın. Makarnanızı içine tuz ve biraz zeytinyağı koyduğunuz, bol kaynar suda paketteki süresine göre haşlayın ve süzün. Üzerine tekrar biraz zeytinyağı ekleyip karıştırarak ılınmaya bırakın. Bu işlem yapışmasını engelleyecektir. Sos malzemesini iyice çırpın. Soğuyan makarnalarınızı ve diğer salata malzemesini karıştırın. Sosunu da yedirip, 15 dakika dinlendirip servis yapın.

UZAK DOĞU USULÜ MANTARLI ILIK ET SALATASI

MALZEMELER

- 250 gr bonfile

-2 adet küçük taze patates

  -1/2 adet soğan piyazlık

- 2 bardak karışık yeşillik (kabaca doğranmış)

- 2 kaşık soya sosu

- 2 kaşık zeytinyağı

- 8 adet mantar (ince şeritler halinde)

  -1 diş sarımsak rendesi

-2 kaşık susam (yağsız tavada kavrulmuş)

  -Tuz, karabiber

SOS:

- 1/2 adet limon suyu

  -1 tatlı kaşığı bal

-1 fincan zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Patateslerinizin her birini 4 eşit parçaya bölün. İyice yıkayıp kurulayın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine alın. Üzerine az miktarda zeytinyağı, tuz ve karabiber döküp, iyice ovalayın. Altın rengi olana dek fırında pişirip ılınmaya bırakın. Bir tavayı kızdırın. İçine zeytinyağı ekleyip, etlerinizi renkleri kahverengi olana dek yüksek ateşte çevirin. Soğan ve sarımsağı ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanlar yumuşamaya başlayınca mantarları ilave edin. Daha sonra soya sosunu, gerekirse bir kaşık da sıcak su ekleyerek pişirip, ılınmaya bırakın. Sos malzemenizi çırpın. Yeşilliklerinizin üzerine etli karışımı ve patatesleri ilave edin. Çırptığınız sosu ve kavrulmuş susamları da ekleyerek servis yapın.