Esra Karayel Kritik haftaya girildi
HABERİ PAYLAŞ

Kritik haftaya girildi

Borsa İstanbul’da endekse Suriye’ye yönelik operasyon endişeleri ve Merkez Bankası açıklamaları sonrası satışlar geldi


GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, Suriye’ye yönelik askeri operasyon ihtimalinin artması ve yurtiçinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarıyla gelen sert satışlarla düştü. Buna göre haftayı yüzde 2.3 kayıpla 66 bin 394 puan seviyesinden kapattı.

Sanayi hisseleri düştü

Borsadaki düşüşten en fazla etkilenen hisseler (dolardaki artışın bilançoları olumsuz etkileyeceği endişelerinden dolayı) sanayi hisselerinde oldu. Toparlanma ise bankacılık hisselerinde gerçekleşti.

Para piyasalarında dolar ve faizlerin yönünde Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın yıl sonunda dolar/TL kurunun 1.92’li seviyelere gerileyeceği açıklaması ve fonlama faiz oranını sabitlemesi (yüzde 6.75 seviyesinde sabitledi) etkili oldu.

Merkez itibarını ortaya koydu

Merkez Bankası Başkanı iddialı açıklamalarıyla piyasaya net mesajlar verdi. Açıklama sonrası hemen etki görülmese de haftasonuna doğru tansiyon azaldı. Dolar ve faizler cuma gününü bir miktar düşüşle 2.02’den kapattı. Gösterge vade (13 Mayıs 2015) yüzde 9.78 ‘den kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

***

Piyasaların kritik haftaya girdiği bu dönemde borsa, faiz ve dövizin yönünde Suriye’ye yönelik açıklamalar etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalar çok kritik bir haftaya girdi. Suriye’ye yönelik askeri operasyon beklentileri gerilimi yükseltiyor. Öte yandan savaş riski, petrol fiyatlarını yukarı çekiyor. Kısa vade için yatırımcıların izlemesi gereken en önemli göstergelerden biri petrol fiyatlarındaki hareketler.

Fed kararını değiştirebilir

Suriye’ye yönelik olası müdahalenin piyasalarda yaratacağı kargaşa nedeniyle Fed, likiditeyi azaltma kararından vazgeçebilir. Endekste önemli destek 65 bin seviyesi, direnç ise 67 bin 300 seviyesinde bulunuyor.

Para piyasalarında da gözler Suriye ile ilgili gelişmeler de olacak. Bu hafta dalgalı ve aşağı yukarı yönde sert hareketler olabilir. Yatırımcıların sakin olmaları ve panik hareketlerden kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Yüksek riski gözalan işlem yapabilir.

Altında yükselişe devam

Korunma aracı olan altın, piyasadaki riskler nedeniyle geçen haftalarda başlayan yükselişine devam ediyor. Bu yükseliş, risk devam ettiği sürece kademeli olarak devam edecek. Dolarda destek 2.00, direnç ise 2.07 seviyesinde.

***

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Yeni anlaşma imzaladı

Soru:
Arena hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Yeni bir anlaşması var mı? Yusuf GÜLEN/İstanbul

Cevap:
Arena ile Lenovo Technology B.V. arasında IdeaPad ve ThinkPad serisi tablet bilgisayarların Türkiye’de dağıtımına ilişkin distribütörlük anlaşması imzalandı. Şirket bu anlaşmayla birlikte önümüzdeki 12 aylık dönemde 8 milyon dolar tutarında ek satış geliri elde edecek.

Olumlu gelişmeler var

Soru:
Beşiktaş sponsorluk anlaşması yaptı mı? Bilgi rica ediyorum. Alp EREN/İstanbul

Cevap:
Beşiktaş, Vodafone ile 2014/2015 sezonundan itibaren olmak üzere forma göğüs reklamı için 3+2 yıllık toplam 29 milyon dolar tutarında anlaşma imzaladı. Ayrıca yine Vodafone ile reklam hakları, stadyum isim hakkı sponsorluğu ve stadyum teknoloji alt yapı yatırımı için 10+5 yıllık toplam 116 Milyon dolar tutarında da anlaşma imzaladı. Gelişme olumlu gözüküyor.

Bilanço sonuçları güçlü

Soru:
Ereğli Demir Çelik’te son bilanço hakkında bilgi verir misiniz. Cem SEREL/İstanbul

Cevap:
Ereğli Demir Çelik, 2013 2. çeyreğinde, beklentilerin üzerinde 316 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre şirket 2013 ilk 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 148 artışla 544.3 milyon TL net kâra ulaştı.

Zarardan kâra geçti

Soru:
Pegasus’un kârı nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Vural KERİMOĞLU/İstanbul

Cevap:
Pegasus, 2013 2. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışla 53.3 milyon TL net kâra ulaştı. Böylece şirket, 2013 ilk 6 aylık döneminde, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 69.7 milyon TL zarardan 47 milyon TL kâra geçti.

Açıklamalarla takip edin

Soru: Bagfaş hissem var. Borsa düşmesine rağmen bir miktar daha bekleyeceğim. Şirketle ilgili yeni gelişmeler var m›?

Cevap: Bagfaş ile ilgili son gelişme imzalad›ğ› mutabakat zapt› konusunda bulunuyor. Şirket ile Jordan Phosphate Mines Company (JPMC) aras›nda ortak yat›r›m olanaklar değerlendirmek üzere fizibilite çalışmalarına bağlanmas› için mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi. Gelişmeleri Kamuyu Ayd›nlatma Platformu’ndan takip edebilirsiniz.

Orta vade için izleyin

Soru:
Aselsan’da son gelişmeler nedir? Şirketin yeni bir anlaşması var mı? Selim TUNA/İstanbul

Cevap:
Aselsan ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında, Çok
Amaçlı Faz Dizinli Radar Projesi Konsept Gösterim Fazı ile ilgili olarak 200 milyon TL tutarında sözleşme imzalandı. Bununla birlikte yine şirket ile Havelsan arasında Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) projesi kapsamında 10 milyon 302 bin 845 TL tutarında başka bir sözleşme de yaptı.

Kârı beklentilerin üzerinde

Soru:
Bim hissem var. İkinci çeyrek sonuçları nasıl geldi? Hakan CANOĞLU/İzmir

Cevap:
Bim bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde kâr rakamı açıkladı. Şirket belirtilen dönemde 93 milyon TL net kâra ulaştı. Geçen yıla göre kârlılık 34 artış gösterdi. Bim’in satış büyümesinde yüzde 20.4 seviyesine çıkması, kârlılığın artmasında etkili oldu.

Uzun vade için izlenmeli

Soru:
Banvit’in son kârı ne oldu? Emir SELİM/İstanbul

Cevap
: Banvit, 2013 2. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 1.81 milyon TL net kâr açıkladı. Bununla birlikte şirket, 2013 ilk 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı döneminde elde edilen 21 milyon TL kârdan 2.7 milyon TL zarara geçti. Uzun vade için açıklamalarla birlikte takip edilmeli.

Mali tabloları iyi değil

Soru:
Zorlu Enerji hissem var. Kârı nasıl geldi? Yücel KEMAL/İstanbul

Cevap:
Zorlu Enerji 2013 2. çeyreğinde zararı, yıllık bazda yüzde 64 artışla 53.2 milyon TL’ye yükseldi. Böylece şirket, 2013 ilk 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı döneminde elde edilen 68 milyon TL kârdan 74.1 milyon TL zarara geçti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder