Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlığın nedeni çok...
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığın nedeni çok...

Haberin Devamı

Erkeklerde kısırlığın pek çok nedeni olabiliyor. Cinsel yolla bulaşan, yeterince tedavi edilememiş hastalıklar, sperm üretim ve kalitesini bozan varikosel, tüberküloz, ergenlikte geçirilen kabakulak, hiç spermin olmaması, iltihap bunlardan bazıları...

SORU: Nasıl anlaşılır?

22 yaşındayım, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl anlaşılır?

CEVAP

Bu hastalıklar her zaman olmasa da çoğu kez belirti verir. Mesela idrar yaparken yanma, tıpkı nezledeki gibi idrar yolundan akıntı olması gibi. Bu hastalıkların ilerlemesine yetersiz tedavi de sebep olmaktadır. Eczaneden veya kulaktan dolma tavsiye ile bilinçsizce alınan ilaçlar hastalığı tam olarak tedavi etmeyebileceğinden hastalık idrar yolundan prostat ve testislere ilerleyerek kısırlığa neden olabilir. Tüberlükoz da kısırlığa neden olabilir.

SORU: Varikoselin başka tedavisi yok mu?

Spermimin hareket oranı yüzde 20 civarında. Doktorum 2 kez yaptığı sperm testi sonucunda varikosel ameliyatı olmam gerektiğine karar verdi. Ama testislerimde gözle gorülür herhangi bir varisleşme ya da ağrı yok. Ameliyat kararı bu belirtiler olmamasına rağmen normal mi? Ameliyat olmam şart mı?

CEVAP

Varikosel toplumda sık rastlanan sadece bazı kişilerde spermleri etkileyerek kısırlık yapabilen ve gerçekten var ise mikrocerrahi ameliyattan fayda gören bir rahatsızlıktır.

SORU: Sertleşme bitince küçülüyor, neden?

22 yaşındayım. Penisimin boyu sertleşme bittikten sonra anormal bir şekilde küçülüyor. Ve sağ testisim soldakinden daha büyük. Korkmaya başladım, ancak doktora gitmeye de utanıyorum. Sorunum ciddi olabilir mi?

CEVAP

Sertleşme bittikten sonra penis tabiki küçülür, bunun bir önemi yok. Aynı zamanda penis boyu kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. İnik durumdaki penis boyunun hiçbir öneminin olmadığını vurgulamak istiyorum. Ayrıca testisler birbiriyle her zaman aynı boyutta olmayabilir, ayrıca geçirilmiş bir iltihap veya travma sonucu veya doğuştan da bir testis küçük olabilir. Bu durumun değerlendirilmesi için bir üroloji uzmanına başvurmanız şart.

SORU: Prostat ameliyatı oldum, idrar kaçırıyorum

67 yaşındayım, 2 sene önce açık prostat ameliyatı oldum. Ama idrar kaçırma bir türlü bitmedi. Bazen çok bazen de az oluyor. Acaba ne yapmalıyım?

CEVAP

Her türlü prostat ameliyatında, ister kapalı, ister açık, ister lazer ile yapılsın, idrar kanalında idrarın tutulmasını sağlayan ve sfinkter denilen 2 yapılan bir tanesi mutlaka zarar görür. Eğer ameliyat esnasında ikinci sfinkter de zarar görürse idrar kaçırma sorunu oluşuyor. Bu durum zaman ile azalıp artabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder