Prof. Dr. Derin Kösebay Kilo veren rahat ediyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilo veren rahat ediyor

Polikistik over sendromunda tüylenme ve adet düzensizliği görülüyor. Bu durumdaki pek çok kadının kilo problemi oluyor. Tedavinin ilk adımı aslında bu fazla kilolardan kurtulmak ve ilaçları son derece düzenli şekilde kullanmak

[[HAFTAYA]]

Yıllardır adetlerim düzene girmedi

24 yaşındayım ve ilk adet olduğum günden bu yana düzenli değil. Yılda sadece 2 ya da 3 kez adet görüyorum. En son “Polikistik over” dediler. Şimdi ilaç kullanıyorum ve adetimin 3’üncü günü test yaptıracağım. Düğünüm var ve çocuğum olmaz diye korkuyorum. Anne olamama ihtimali var mı ya da bu hastalığın tedavisi nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, polikistik over olanların adetleri 2-3 ayda bir oluyor. Tüylenme ve kilo artışı görülüyor. Tedaviye başlanmadan hormon değerlerinin bilinmesi, kan şekerinin değerlendirilmesi ve kişinin takibi gerekiyor. Kilo konusunda özel gayret gösterilmeli. Bu şartlarda tedaviniz olur ve siz de doktorun tavsiyelerine uyarsanız önemli bir sorun kalmaz. Eşinizde bir sorun yoksa bebeğiniz olur.

Kanamalar sürerse parça alacaklarmış

43 yaşındayım. 3 aydır adetlerim düzensiz. Birkaç gün kanamam oluyor, sonra kesiliyor, yine başlıyor. Doktor “26 mm myom var” dedi. İlaç verdi. Şimdi durumu düzeldi. Yeniden olursa parça alıp duruma bakacaklarmış. Acaba sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet düzensizliklerinin 40’lı yaşlarda üzerinde ciddi olarak durmak gerekiyor. Çünkü genital organ tümörlerinin ilk belirtilerinden biri kanama. Ayrıca kadınlarda görülen genital organ kanserlerinin büyük bir kısmı bu yaşlardan sonra görülür. Bu nedenlerle erken hastalığın yakalanabilmesi için gerekli dikkat ve özen gösterilmelidir. Bu özeni de gösterecek ilk kişi kadının kendisidir. Aslında hiçbir şikayet yokken, bu yaşlarda 6 ayda bir kontrol gerekirken şikayeti olup da hâlâ doktora başvurmayanlar büyük yanlış yapmakta. Bu bilgilerden sonra doktorunuzun tavsiyelerine benim de katıldığımı söylemek isterim. Eğer şikayet tekrarlarsa mutlaka rahim içinden parça almak gerekir.

Eşimin yumurta sayısı azmış

5 senelik evliyiz. Bebeğimiz olmuyor. Eşim kist ameliyatı geçirdi. Doktor, yumurta sayısının az olduğunu söyledi. 2 sefer de tüp bebek denemesi yaptık. Olumlu sonuç alamadık. Tavsiyeniz neler?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, eşinizin hormonlarının incelenmeli. Adetin 3’üncü günü yumurtalık ve hipofizden çıkan hormonlar değerlendirilirse yumurtalık rezervi hakkında fikir sahibi olunabilir (Bunun için başka testler de yapılabiliyor). Eğer her şey yolunda çıkarsa tecrübeli bir merkezde tekrar tüp bebek denemenizi tavsiye ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder