Tamer Heper Kazanmak yetmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kazanmak yetmiyor

Haberin Devamı

Bacanağım hastanede çalışıyordu. Yedi sene sonra 9 kişi ile birlikte işine son verdiler. Bacanağım dışında 9 kişi dava açtı işe iade talep etti. Dava henüz sonuçlanmadı ama mahkemeye bilirkişi raporu olumlu geldi. Şimdi bu 9 kişi davayı kazanırsa bacanağım da bundan yararlanır mı? ● H.A.

Bir işçinin işine son verildiğinde, işçi, iş mahkemesine başvurup işe iade talebinde bulunabiliyor. Okuyucumun bahsettiği 9 işçi bunu yapmış. Şimdi karar bekleniyor. Şayet bu 9 işçinin işe iadesine karar verilirse bu karardan ancak dava açanlar yararlanacak. Dava açmayanlar yararlanamayacak. Yani okuyucumun bacanağı böyle bir mahkeme kararını ibraz ile işe iade isteyemeyecek.

İŞE ALMAYABİLİR

Bu tamam da acaba mahkeme kararını ibraz edecek olan 9 işçi işe alınabilecek mi? İşte bunda da şüphe var. Zira işe iade kararı alındıktan sonra, işyerine başvurulduğunda, işveren bunları yine işe kabul etmeyebilir. Bu takdirde 4 maaş ile 8 maaş arasında bir tazminat ödemeye mahkum edilir. Yani işe kabul etmeme durumunda mahkemenin takdir edeceği böyle bir tazminatı işçiye ödeyerek yine de işe almayabilir. Gördüğünüz gibi bırakın dava açmayanı, dava açıp kazananın bile işe yeniden girme konusunda garantisi yok. Alacağı bir miktar tazminat ile yine işsiz kalabilecek. Düşünün asgari ücretle çalışıyor ise ve mahkeme dört maaş (ücret) takdir etti ise işveren işçiye 5 bin 600 TL civarında bir para ödeyerek bu işten kurtulabilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder