Hakan Çelik Kadına iki kat fazla istihdam
HABERİ PAYLAŞ

Kadına iki kat fazla istihdam

Kısa süre önce Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Genel Sekreterliği görevine getirilen Arda Batu’dan davet aldım. Kadınlarla ilgili raporlarını hazırlayacaklarını söyledi. Türkiye’nin bugün birçok alanda geri kalmasının en önemli nedenlerinden biri kadınların arka plana itilmesidir. Bu gidişi değiştirebilecek tüm ciddi çalışmaları izlemeye çalışıyorum. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, akademisyen ve uzmanlara hazırlattıkları araştırmanın en can alıcı notunu paylaştı:

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Türkiye’de kadının iş hayatındaki yeri iki katına çıkarılabilir! Peki bu nasıl olacak? Süleyman Onatça doğum izni ve kreş gibi konularda yapılacak değişikliklerin yanı sıra girişimciliğin teşvikiyle ilgili düzenlemeler yapılmasının kadınların iş hayatındaki payını ciddi olarak artırabileceğini anlattı. Fatma Şahin’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı dönemde bu konuda çok önemli adımlar atılmıştı. Şahin’in TBMM’deki düzenlemelerin geçişi sırasında ne kadar zorlandığını hatırlıyorum. Zira kadınlar söz konusu olduğunda erkeklerin tutuculuğu ve önyargılı tutumu, parti ayrımı olmaksızın öne çıkıyor. TÜRKONFED’in raporuna göre Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 29,5’e çıktı, ancak dünya ortalamasının yüzde 51 olduğu düşünüldüğünde ne kadar geride olduğumuz anlaşılıyor. Bu süreçte iyileşme sağlanması için çok işe yarayan projeler üreten şirket ve kurumlar var. Vodafone Türkiye, kadınlara mikro ölçekte istihdam yaratılması konusunda örnek projeler geliştiriyor.

Mersinli bir çiftçi iken bugün ayda 60 bin TL kazanan ve yanında çok sayıda kadına iş veren Muazzez Özer’in hayatı Vodafone’un açtığı fırsatlarla değişti. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı bu konularda çok duyarlı. Kurumsal düzeyde çok ses getiren şeyler yaparak farkındalığı artırdı. Doğan Gazetecilik’te de Hanzade Doğan Boyner öncülüğünde eğitimistihdam bağlantılı çalışmalarla birçok genç kızın hayatı değişti. “Baba Beni Okula Gönder” Türkiye’nin en tanınan sosyal sorumluluk projesi oldu. Bu çalışmaları büyütmeye ihtiyacımız var. Aksi halde, iş gücüne katılım oranında yüzde 30’ları yakalayamamış Türkiye’nin 2023 hedeflerine de ulaşabilmesi mümkün olmayacak.

Haberin Devamı

***

CNN Türk’teki “Hafta Sonu Keyfi” programımın bugün saat 10.00’dan itibaren ilk konuğu; ismi cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçen İlhan Kesici olacak. Farklı kesimlerin saygınlığını ve ilgisini kazandığı için siyasetin kritik günlerinde adı öne çıkan Kesici ile gündemdeki gelişmeleri konuşacağız. Yarın da Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol ile yaşananları değerlendireceğiz. İlginç bir tesadüf olarak, Akyol’un da cumhurbaşkanlığına aday olabileceği yazılıp çizilmişti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder