Prof. Dr. Derin Kösebay İyi korunursanız tekrarlamaz
HABERİ PAYLAŞ

İyi korunursanız tekrarlamaz

Haberin Devamı

Genital organlarda çıkan ve HPV virüsünün neden olduğu siğiller genellikle cinsel ilişki yoluyla geçiyor. Bu siğiller doğru şekilde tedavi edilirse yok oluyor. Tedavi bitince cinsel hayata dikkat etmek, iyi korunmak şart. Eğer gerekenleri yaparsanız siğiller tekrarlamaz rahat edersiniz...

Karın bölgemde sertlik var

8 ay önce tüp bebek yöntemiyle hamile kaldım ve ikiz bebek dünyaya getirdim. Mide ve karın bölgemde ayaktayken çok ciddi sertlik oluşuyor. Acaba bu sertlik zamanla geçer mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, önce doğumu hangi yöntemle yaptınız, onu bilmek gerekir. Eğer sezeryanle doğum yaptıysanız yara yerinde bir süre sertlik olabilir. Ama normal doğum yaptıysanız bu kadar kısa bilgi ile sizin şikayetinizin nedenini tahmin etmek zor. Kadın doğum uzmanına danışmanız gerekiyor, sevgiler..

[[HAFTAYA]]

Memelerimden süt geliyor

37 yaşında kadınım. 35 yaşımda evlendim. Evliliğimin kötü gittiği günlerde depresyon ilacı kullandım. İlaçları 1.5 yıldır almıyoryum. 2 yıldır memelerimden süt geliyor. Doktora gittim, prolaktinime baktılar. Normal çıktı. Doktor “Yalancı prolaktin olabilir” diyor. Hâlâ süt geliyor ve zaman zaman da kaşıntı yapıyor. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelik yokken memeden süt gelmesine Galaktore denir. Çok büyük olasılıkla prolaktin denen hormonun yükselmesinde görülür. Peki prolaktin hormonu neden yükselir? Hipofiz bezini büyüten bazı adenom denen oluşumlardan, tiroid bezinin fonksiyon bozukluklarından ve psikoterapide kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle yükselebilir. Nadir başka organ hastalıklarından da yükseldiği görülmüştür. Bir tahlil ile hemen karar vermemek lazım. Sizin endokrinolog bir meslektaşımız tarafından değerlendirilmenizde bence yarar var, sevgiler.

Siğiller nedeniyle psikolojim bozuldu

8 ay önce bende siğiller çıktı. Doktora gittim, bazı kremler verdi. Onları kullanıca siğiller yok oldu. Bu arada HPV tiplemesi ve smear testi de yapıldı. Smear temiz çıktı. Ama HPV tip 16-6-51 ve pozitif çıktı. Psikolojik olarak çökmüş durumdayım. Ne yapmam gerektiği konusunda bana yol gösterir misiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, öncelikle yazayım ki henüz hiçbir şeyiniz yok ve çökmeniz için bir sebep bulunmuyor. Çünkü HPV’nin düşük riskli dediğimiz grubu sadece siğilleri yapar ve siz zaten bunun tedavisini olmuşsunuz. Bundan sonra hayatınızda biraz daha dikkatli olursanız umarım siğiller tekrarlamaz. Ama HPV 16 rahim ağzı kanseri yapan tiptir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Smear testiniz temiz çıkmış. Her sene mutlaka smear kontrollerinizi yaptırırsanız ondan da bir şey çıkamaz. Rahim ağzı kanseri dediğimiz şey bir günde, üç günde oluşmuyor. Eğer kontrolleri yaptırmadan, uzun süre hastalık fark edilmezse (6, 7, 8 sene gibi) o zaman korkmak lazım. Özetle şimdilik bir sorununuz yok, sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder