Dünya İstifa etmedi, yetkilerini devretti

İstifa etmedi, yetkilerini devretti

Paylaş
İstifa etmedi, yetkilerini devretti

Mısır'da günlerdir süren protesto gösterilerinde istifası talep edilen Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, beklenen konuşmasını yaptı. Mübarek, beklentilerin aksine istifa etmedi, ancak yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti

Devlet televizyonundan ulusa seslenen Mısır Devlet Başkanı Mübarek, öncelikle yaşanan huzursuzluğun kurbanlarından özür diledi. Protestocu gençlerin niyetlerinin dürüstlüğüne ikna olduğunu söyleyen Mısır lideri, "Sorumluluklarım doğrultusunda, ülkemizi zor durumdan çıkarmak için gerekeni yapacağıma söz veriyorum" diye konuştu.

>> MISIR'DA HALKIN ÖFKESİ DİNMİYOR

Protestocuların taleplerinin "hukuki ve yasal olduğunu düşündüğünü" belirten Mübarek, "Bütün siyasi rejimlerin hataları olabilir. Bu hataların sorumluluğunu cezalandırmak gerekiyor" dedi.

>> TAHRİR MEYDANI'NDA "YALLAH" SESLERİ

"Halkın ve genç insanların isteklerine karşılık vereceğiz. Sorumluluklarım doğrultusunda, ülkemizi zor durumdan çıkarmak için gerekeni yapacağıma söz veriyorum" diyen Mübarek, vatandaşlarının taleplerine karşılık vereceğini ifade etti.

Mübarek, güvenlik durumu imkan verince, artık çekilmez olan olağanüstü halin kaldırılacağını kaydetti. Ülkenin adım adım, iktidarın barışçıl biçimde devredilmesi sürecinden geçtiğini söyleyen Mübarek, bunda başarılı olununcaya değin, başarılıncaya kadar, Anayasa’ya sadık olunacağını belirtti.

Mübarek, muhalefet ile diyalog halinde olduklarını, bu diyaloğun, krizin çözümü yolunda bir ön oydaşma sağladığını ifade etti.

Tahrir Meydanı’nda toplanan protestoculara da, TV’den yaptığı konuşmada özel olarak hitabeden Mübarek, "taleplerinde ve yapmak istediklerinde içten olduklarına inanıyorum" dedi.

Mübarek, protestolar sırasındaki şiddet eylemlerinin ve yağmaların arkasında yer alanların cezalandırılacağını belirtti.

ANAYASADA DEĞİŞİKLİK

Dışarından gelen emirleri kabul etmeyeceğini belirten Mübarek, anayasanın beş maddesinin değiştirileceğini, bir maddenin ise iptal edileceğini açıkladı. Mübarek adil seçimler yapılması yönünde verdiği sözü yinelerken, bir daha aday olmayacağı taahhüdünü de teyit etti.

Mübarek, anayasaya gereğince, yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini söyledi. "Bu ulus için yaşadım. Mısır bütün kişilerin ve isimlerin ötesindedir. Burası benim için doğum ve ölüm noktası. Sevdiğim aşık olduğum ülke" ifadesini kullanan 82 yaşındaki Mübarek, "Tanrı Mısır'ı ve bütün halkımızı korusun. Doğru yoldan ayırmasın" diyerek konuşmasını tamamladı.

"ORDU KONTROLÜ ELE ALIYOR"

Mübarek karşıtı gösterilerin 17'nci gününe girdiği Mısır, bugün birbirinden kritik görüşmelere sahne oldu. Mısır Devlet Başkanı, tarihi ulusa sesleniş konuşması öncesinde yardımcısı Süleyman ve Başbakan Ahmet Şefik'le görüşürken, Mısır Milli Güvenlik Konseyi de Mübarek'siz toplandı.

Mısır Milli Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada ordunun halkı korumak için gereken önlemleri alacağı ifade edilirken, Konsey'in oturumuna Mübarek'in başkanlık etmemesi dikkat çekti. Üst düzey bir Mısırlı subay da "protestocuların taleplerinin karşılanacağını" belirtti.

Associated Press, Mısır'daki son gelişmelerin, ordunun kontrolü ele almakta olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü. Ajans, "Yapılan açıklamalar, haftalardır süren protestoların ardından ordunun kontrolü ele almakta olduğunu gösteriyor" yorumunu yaptı.

SÜLEYMAN: EVİNİZE GİDİN

Mübarek'in devlet başkanlığı yetkilerini verdiği Süleyman da televizyonlardan Mısır halkına seslendi. Günlerdir Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda ve parlamento binası önünde kamp kuran protestoculardan evlerine gitmelerini isteyen Süleyman, "değişimin başladığını" söyledi.

Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, "Mısır gençliği, kahramanları, evinize dönün, işinizin başına dönün" dedi. Halka birlik çağrısında da bulunan Süleyman, “geleceğe bakın” diye konuştu.

İktidarın barışçıl transferi için elinden geleni yapacağına söz veren Süleyman, halkın taleplerinin diyalog yoluyla yerine getirileceği konusunda da taahhütte bulunarak, bu diyaloğun başladığını ve bir “yol haritasının” belirlendiğini ifade etti. Süleyman, "Ordu gençliğin devriminin koruyucusu oldu" dedi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN İLK TEPKİ

Mısır'daki önemli muhalif gruplardan Müslüman Kardeşler'in üst düzey yetkililerinden Essam El Erian, gelişmelerin “askeri gibi gözüktüğünü” söyledi. Erian, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Askeri darbe gibi gözüküyor. Kaygılı ve sıkıntılıyım. Bu sorun Cumhurbaşkanı ile değil rejimle ilgili “dedi. Ancak Erian yaklaşık 2 saat sonra yaptığı bir başka açıklamada, "Durum netleşene kadar yorum yapmayacağız" dedi.

Erian'ın son sözleri, ajanslar tarafından "Müslüman Kardeşler darbe endişesiyle ilgili açıklamasını geri çekti" başlığıyla verildi.

EN BÜYÜK DESTEK ABD'DEN

İnternet dünyasındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Michigan'da bulunan ABD Başkanı Obama, konuşmasında Mısır'daki gelişmelere de kısaca değindi.

"Mısır'daki olaylar bu ülkede tarihin değişmekte olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanan Obama, "demokrasiye düzenli geçiş sürecinde Mısır'a destek olmaya devam edeceklerini" de sözlerine ekledi.

2

Haberin Devamı