Spor İspanya tarihe geçmek istiyor

İspanya tarihe geçmek istiyor

Paylaş
İspanya tarihe geçmek istiyor

Avrupa Şampiyonası'nda finale yükselen son dünya ve Avrupa şampiyonu İspanya, İtalya'yı da devirerek tarihe geçmenin planlarını yapıyor

Ukrayna ve Polonya’nın evsahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İtalya ile final maçına çıkacak İspanya, kazanması halinde üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu ilk takım olarak tarihe geçecek.

Bugüne kadar hiçbir takım Avrupa şampiyonu olduktan sonra unvanını koruma başarısı gösteremedi. Boğalar, 2008 Avrupa Şampiyonluğu ve 2010 Dünya Kupası zaferlerinin ardından üst üste üçüncü büyük turnuvada final oynayarak Batı Almanya’nın 1970’lerde elde ettiği başarıyı da geride bıraktı.

İspanya, şimdi Batı Almanya’nın 1972 Avrupa Şampiyonluğu, 1974 Dünya Kupası zaferinin ardından 1976 Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olarak başaramadığı üst üste 3 büyük turnuva zaferini de kazanmak istiyor.

HİÇBİR TAKIM UNVANINI KORUYAMADI

Avrupa Şampiyonaları tarihi boyunca sadece iki takım bir önceki turnuvada şampiyon olduktan sonra bir sonraki turnuvada final oynama başarısı gösterebildi. Ancak hiçbir takım unvanını korumayı başaramadı. 1960’ların efsane takımlarından Sovyetler Birliği, 1960’da Avrupa şampiyonu olduktan 4 yıl sonra İspanya’da da finale yükseldi.

Ancak Sovyetler Birliği, evsahibi İspanya’ya finalde bitime 6 dakika kala yedikleri golle 2-1 yenilerek ikinci olabildi. Ancak daha sonra İspanya ve 1968’in kazananı İtalya bir sonraki turnuvalarında çeyrek finali geçemedi. Sovyetler Birliği’nin ardından üst üste ikinci kez mutlu sona en çok yaklaşan takım 1972 Avrupa Şampiyonu Batı Almanya’ydı.

Döneminin en güçlü takımı olan ve bugünün İspanyası gibi Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra 1974 Dünya Kupası’nı da kazanan Batı Almanya son şampiyon olarak katıldığı 1976 Avrupa Şampiyonası’nda da finale kadar yükseldi.

Ancak Almanlar Belgrat’ta namağlup yükseldikleri final maçında Çekoslovakya’ya penaltılar sonunda elenmekten kurtulamadı. 1980’lerin unutulmaz milli takımlarından Hollanda da 1988 Avrupa şampiyonluğunun ardından büyük umutlarla katıldığı 1992’deki şampiyonada yarı finalde veda etti.

SADECE FRANSA BAŞARDI

Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra Avrupa şampiyonluğuna ulaşan tek takım ise Fransa. Fransızlar kendi ülkesinde düzenlenen 1998 Dünya Kupası Finalleri’nde kupayı kaldırdıktan sonra, 2000 yılında da Avrupa şampiyonu oldu.

1966 Dünya Kupası’nın sahibi İngiltere, 1968 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda üçüncü olurken, Almanya, 1990 Dünya Kupası’nın ardından 1992’deki Avrupa Şampiyonası’nda finalde kaybetti.

Almanlar, 1990 Dünya Kupası’nı Batı Almanya ismiyle kazandıktan sonra 1992 Avrupa Şampiyonası’na Almanya ismi ile katıldı.

Haberin Devamı