Dünya Kişiye özel kanser aşısı

Kişiye özel kanser aşısı

Paylaş
Kişiye özel kanser aşısı

İngiltere’de dünyanın ilk kişiselleştirilmiş kanser aşısı denemesi yapıldı. Aşıyı ilk deneyenlerden biri cilt kanseri hastası oldu.

Dünyanın ilk kansere karşı ‘kişiselleştirilmiş’ mRNA aşısı denemesi, İngiltere’de cilt kanserinin en ölümcül türü olan ‘melanom’a karşı uygulandı. Geçen yıl kafa derisindeki cilt kanserini ameliyatla aldıran müzik öğretmeni Steve Young (52), aşıyı deneyen ilk hastalardan biri oldu. Aşıyı, ilaç şirketleri Moderna ve MSD geliştirdi. Aşı, tümörlerin spesifik genetik yapısı kullanılarak bireyler için özel olarak üretiliyor. Vücuda kanser hücrelerini avlamasını ve ölümcül hastalığın geri gelmesini önlemesi komutu vermek üzere işlev görüyor.

Haberin Devamı

1100 KİŞİ DENEYECEK

Bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanıması ve yok etmesi amaçlanıyor. Aşı, mevcut COVID aşılarıyla aynı teknolojiyi kullanıyor ve son aşama Faz 3 denemelerinde test ediliyor. Aşı, dünya çapında yaklaşık 1100 hasta üzerinde test edilecek. Melanom dünya çapında yılda yaklaşık 132 bin kişiyi etkiliyor. Günümüzde ana tedavi yöntemi ameliyat olmakla birlikte radyoterapi, ilaçlar ve kemoterapi de kullanılıyor. University College London uzmanları, akciğer, mesane ve böbrek kanserini durdurmak için de kullanılabileceğini umdukları aşı tedavisinin denemelerini yapıyor.