Dünya İspanya Kralı, tahtı oğluna bıraktı

İspanya Kralı, tahtı oğluna bıraktı

Paylaş
İspanya Kralı, tahtı oğluna bıraktı

İspanya'da demokrasi döneminin ilk Kralı Juan Carlos, tahtını Veliaht Prens Felipe'ye bıraktığını belirten yasayı imzaladı. Kral Carlos, kızı ve damadı hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarının ardından halkın güvenini kaybetmişti; tahtını da bu yüzden bıraktı

İspanya’da diktatör Franco sonrasında 1975 yılında Kral olan Juan Carlos, tahtını resmen bıraktı. Juan Carlos’un 2 Haziran’da tahtı oğlu Veliaht Prens Felipe’ye bıraktığını açıklamasından sonra başlayan yasal süreç bugün atılan imzayla son buldu.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer18621","18621","201406","18621-151672.jpg","1", "0","İspanya Kralı, tahtı oğluna bıraktı");

Meclis ve Senato’da kabul edilen Juan Carlos’un tahtından feragat etmesiyle ilgili yasaya dün Kral olarak son imzasını atan Juan Carlos, yerine geri dönerken eşi Kraliçe Sofia’yı öptü, daha sonra da oğlu Felipe’ye sarıldı.



SANDALYEDEKİ YERİNİ OĞLUNA BIRAKTI


Kraliyet Sarayı’nın salonunda bulunan 160 kadar seçkin davetlinin önünde sandalyedeki yerini yeni Kral 6. Felipe’ye bırakan Juan Carlos yaptığı jestle uzun süre ayakta alkışlandı. Kraliyet Sarayı’nda 15 dakika süren Juan Carlos’un krallığa veda ettiği imza töreni İspanya milli marşı ile başladı ve yine bu marşla sona erdi. Yasa, Başbakan Mariano Rajoy tarafından da imzalandı.



6. Felipe’nin bugünkü krallık töreni TSİ 11.30’da başlayacak. Juan Carlos ve eşi Sofia, basın karşısında ön plana çıkmak istemedikleri için yarınki törene katılmayacak.

76 yaşındaki babası Juan Carlos’un tahtından feragat etmesi sonrasında yerini alacak 46 yaşındaki 6. Felipe için bu sabah ilk mecliste yemin töreni düzenlenecek, daha sonra sadece resmi davetler için kullanılan şehir merkezindeki Kraliyet Sarayı’nda resepsiyon verilecek.

TEK UZUN ELBİSELİ KADIN KRALİÇE LETIZIA OLACAK


Dünyadaki diğer monarşilerden farklı olarak 6. Felipe, 1975 yılında babası Juan Carlos’un krallık töreninde olduğu gibi taç giymeyecek. 6. Felipe’nin İspanyol Anayasası üzerine yemin töreni sırasında kürsüde, İspanyol monarşisinin sembolü olan taç ve kral asası altın kaplamalı bir sandığın üzerinde duracak. 6. Felipe, İspanya Silahlı Kuvvetler’in en üst komutanı olarak mareşal nişanının takılı olduğu Kara Kuvvetleri’ne ait resmi davet üniformasıyla törene katılacak, eşi Kraliçe Letizia da törene davetli kadınlar içinde tek uzun elbiseli kadın olacak.

Meclisteki genel kurul salonunda düzenlenecek ve sadece Başbakan, Senato ve Meclis başkanları ile milletvekilleri, senatörler, eski başbakanlar ve İspanya’daki 17 özerk yönetimin başkanının davetli olacağı yemin töreni, İspanya milli marşının çalınması ve Felipe’nin İspanya Kralı olarak yapacağı ilk konuşmayla son bulacak.

Kral 6. Felipe ve Kraliçe Letizia daha sonra meclisten Kraliyet Sarayı’na kadar arabayla giderek trafiğe tamamen kapatılan bu güzergah üzerinde bekleyen halkı selamlayacak.

CUMHURİYET BAYRAĞINA İZİN YOK


Madrid Belediyesi, yaklaşık 5 kilometrelik güzergahı İspanyol bayrakları ile donatırken, polis tören boyunca yolda bekleyen vatandaşların hiçbir şekilde cumhuriyet bayrağı sallamasına izin vermeyecek.

Kralın geçeceği yolun üzerinde evi ve ya iş yeri olan çok sayıda kişi de bu fırsatttan yararlanarak 2 bin ila 6 bin avro arasında değişen fiyatlarda balkonlarını kiralığa çıkardı.

Kraliyet Sarayı’nda düzenlenen davete ise siyaset, diplomasi, iş ve kültür dünyasından 2 bin kadar önemli isim katılacak.

Dünyanın dört bir yanından 200 kadar basın kuruluşundan 3 bine yakın gazetecinin akredite olduğu 6. Felipe’nin krallık töreninde polis ve jandarmadan oluşan 7 bine yakın güvenlik görevlisi çalışacak, 120 nişancı da çatılara ve özel noktalara yerleştirilecek.

İspanya’daki monarşi karşıtlarının yarın Sol Meydanı’nda düzenlemek istedikleri gösteri Madrid’deki mahkeme tarafından "kamu düzenini tehlikeye soktuğu" gerekçesiyle yasaklandı.

Bu arada İspanya’daki kraliyet töreninde, Katolik mezhebine hiçbir atıfta bulunulmayacak. Meclisteki törende, semboller üzerinde haç yer almazken, yemin öncesi ve sonrasında da kilisede ayin yapılamayacak. Ancak her şeye rağmen İspanya Başpiskoposlar Konferansı (CEE), gelecek pazar günü ülkedeki kiliselerde yapılacak ayinlerde rahiplerin, yeni Kral’a atıfta bulunacağını açıkladı. CEE sözcüsü Jose Maria Gil Tamayo, "Bu özel günde olmasa da 6. Felipe, İspanya Kraliyet Ailesi’nin Katolik geleneğini sürdürecektir" dedi.

Öte yandan yeni Kral 6. Felipe’nin mecliste yapacağı ilk konuşmada, özellikle Katalonya’daki ayrılıkçı girişimlere atıfta bulunarak ülkede birlik mesajı vermesi ve ekonomik krizden dolayı zor günler yaşayan İspanyolların yanında olduğunu vurgulaması bekleniyor. 6. Felipe’nin İspanya Kralı olarak gelecek haftalarda yurt dışına yapacağı ilk ziyaretlerin de Fas, Fransa ve Portekiz’e olması öngörülüyor.