Dünya İran'ın hedefi uzay

İran'ın hedefi uzay

Paylaş
İran'ın hedefi uzay

İran birbiri ardına uzay ile ilgili çalışmalarını dünyaya duyuruyor. Son olarak İran, dört yeni araştırma uydusu ile bir uydu taşıyıcısının tanıtımını yaptı

Devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da katıldığı törende "Fecr", "Zafer", "Resed" ve Emir Kebir-1" uyduları ile "Kavoşger-4" adlı uydu taşıyıcısının tanıtıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

İran yapımı olduğu belirtilen uyduların, çeşitli alanlarda bilimsel araştırmalar için tasarlandığı kaydedildi. Uyduların, Malik Eşter ve Emir Kebir Üniversitelerinin yanı sıra Savunma Bakanlığı’na bağlı birimler tarafından üretildiği belirtildi.

Ülkenin en büyük uzay laboratuvarını 30 Ocak'ta hizmete açan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, uzay ve havacılık alanındaki çalışmalara ağırlık verileceğini ve 10 yıl içinde uzaya insan göndermeyi palanladıklarını söylemişti.

İran, içinde bazı küçük canlıların bulunduğu ilk kapsülü "Kavoşger-3" adlı roketle 3 Şubat 2010’da uzaya göndermişti. "Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008’de fırlatan İran, "Ümit" adlı ilk yerli haberleşme uydusunu da "Sefir-2" uydu taşıyıcısıyla 3 Şubat 2009’da başarıyla fırlatmıştı.

Haberin Devamı

İlk haberleşme uydusunun fırlatıldığı tarihi, "Uzay Günü" olarak ilan eden İran, öncelikli programlarının ilk astronotunu uzaya göndermek olduğunu açıklamıştı.