Dünya İran savaş gemileri Akdeniz'e çıkıyor

İran savaş gemileri Akdeniz'e çıkıyor

Paylaş
İran savaş gemileri Akdeniz'e çıkıyor

İran'a ait iki savaş gemisi Mısır'ın Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçiyor

İran'ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem, Süveyş Kanalı'nı geçen savaş gemilerinin rotasının Suriye olduğunu duyurdu. Ancak haberi yalanlayan Süveyş Kanalı'ndan sorumlu yetkiler, gemilerin henüz Akdeniz'e geçmediği bilgisini verdi.

Haberin Devamı

İsrail, İran savaş gemilerinin kanalı geçmesinin "kışkırtıcı" bir hareket olduğunu ileri sürüyordu. İranlı yetkililer ise, geçiş taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu bildiriyordu. Eğer geçtikleri doğrulanırsa gemiler, 1979'daki ''İslam Devrimi''nden bu yana kanaldan geçiş yapan İran'a ait ilk savaş gemileri olacak.

ABD, İRAN GEMİLERİNİ YAKIN TAKİPTE

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan geçişine izin verdiği İran’a ait savaş gemilerinin ne amaçla bölgeye gönderildiği ve ne çeşit kargo taşıdığı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

ROKET TAŞIYOR İDDİASI

İsrailli Debka sitesi, Süveyş’ten geçerek Suriye’ye gideceği açıklanan gemilerden Kharg tedarik gemisinin, Hizbullah militanlarına teslim edilmek üzere çok sayıda roket ve mühimmat taşıdığının tespit edildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

SUUDİLER TEDİRGİN

Mısır’da idareyi elinde bulunduran ordu yetkililerinin İran gemilerinin geçişine izin vermesi, Suudi Arabistan’da da tedirginliğe yol açtı. İran’ın talebi, Mısır’ın geçici hükümeti için zor karar oldu. ABD’nin müttefiki olan Mısır, 1979’da İsrail ile barış anlaşması imzalamış, o tarihten bu yana İran ile ilişkileri gerilmişti.

İran’ın bölgede artan faaliyetlerinden endişe duyan Suudiler, Mısır’ın yeni dönemde Tahran ile ilişkilerini nasıl düzenleyeceğini yakından izliyor.