Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hormonlara bakılmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlara bakılmalı...

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde meydana gelen ereksiyonlar aslında o erkeğin sağlıklı olduğunun göstergesi. Olmaması da pek çok farklı nedenden kaynaklanır. Hormon seviyelerinde yaşanan değişiklikler ve depresyon ihtimali böyle bir durumda değerlendirilmeli...

SORU: Eşime eskisi kadar ilgi duymuyorum

42 yaşında, 18 yıllık evli, 2 çocuk babasıyım. Son zamanlarda eşime karşı isteksizim. Onunla birlikte olmak istemiyorum. Bir süredir çeşitli bahanelerle ondan uzak duruyorm. Aramızda herhangi bir sorun yok. Eşime cinsel olarak istek duymamanın nedenini merak ediyorum. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Erkekler ilişkinin ilerleyen dönemlerinde eşlerini anne gibi görmeye başlayabilir. Yine kadınların fiziksel görünümü değiştiği için erkekler eşlerini eskisi kadar uyarıcı bulmayabilir. Bu durum da cinsel isteğin azalmasıyla sonuçlanır. Özellikle kadınlar çocuk doğurup anne rolüne girince erkekte cinsel istek azalır.

Bu gruptaki erkeklerin bir yandan eşlerine düşkünlükleri artar ama bir yandan cinsel istekleri azalır. Ayrıca kadınlar gibi erkekler de evlilik çatışmaları ve ilişki sorunlarına cinsel isteksizlikle yanıt verebilirler.

Özellikle kızgınlık, kırgınlık duyguları eşle haz paylaşma isteğini azaltır. Bazen de evlilik sorunları depresyona veya anksiyete bozukluklarına yol açtığı için cinsel isteği de bozar.

SORU: Baba olabilir miyim?

41 yaşındayım, bir süredir iktidarsızlık yaşıyorum. Her türlü tedaviye denedik ama sonuç başarılı olmadı. Doktorlar sonunda penis protezi taktırabileceğimi söyledi. Ama ben yeni evlendim ve baba olmak istiyorum. Bu protezi taktırırsam çocuğum olabilir mi?

CEVAP

Penis protezi ameliyatı sırasında üremeyi sağlayan organlara müdahale edilmiyor. Penis protezi ameliyatı sonrası penisin hissi korunduğu için hasta sertleşme bozukluğu gelişmeden önce olduğu gibi cinsel ilişkiden zevk alabilir, orgazm olabilir ve boşalabilir.

Ameliyat öncesi üreme organları normal olan ama yeterli sertleşmesi olmadığı için çocuk sahibi olamayan hastalar protezle kurdukları cinsel ilişkiyle çocuk sahibi olabilirler.

SORU: Sabahları neden ereksiyon olmuyor

24 yaşındayım, 2 yıldır hiç sabah ereksiyonu yaşamıyorum. Bu durum bir sorun mu?

CEVAP

Sabah ereksiyonlarına sık rastlanmasının sebepleri sabahları hormon seviyelerinin yüksek olması, vücudun dinlenmiş olması ve gece mesanede biriken idrarın idrar kesesini iyice gererek penisten uzaklaşmaya çalışan kanın geçtiği toplar damar sistemine baskı yapması sonucu penisteki basıncın artmasına destek vermesidir.

Sabah ereksiyonlarınız olmamasına cinsel istek azalması, cinsel faaliyette bulunamama gibi unsurlar da eklendiği taktirde bir üroloji-androloji uzmanı ile görüşmenizde fayda vardır.

Bu olay hormon dengelerinde değişmeden psikolojik depresyona kadar çok değişik fiziki ve psikojenik nedenlerden kaynaklanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder