Tamer Heper Her sene yapılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Her sene yapılmaz

Haberin Devamı

Evsahibim her sene elinde yeni bir sözleşme ile geliyor, ‘sözleşmeyi imzalayacaksınız’ diyor ve bana yeni sözleşme imzalatıyor. Tabii bunlara kendi bildiği gibi hükümler yazıyor. Kira sözleşmesi her yıl yeniden yapılmak zorunda mı? N.A.

Hayır her yıl yeniden yapılmak zorunda değil. Kira sözleşmesi gayrimenkul kiralanırken bir defa yapılır. Sözleşmenin sonuna gelince o sözleşme şartlarına uygun biçimde fesholunmamışsa sonraki bir yıl için geçerlidir. İlk yapılan kira sözleşmesinin süresi ne olursa olsun sürenin dolması halinde bu sözleşme bir yıl müddetle uzar. Bundan sonra da hep birer yıl ve kira bedeli hariç diğer maddeleri aynı kalmakla yenilenir. Dolayısı ile her sene kira sözleşmesi yapılması hukuki olmadığı gibi mantıklı da değildir. Ayrıca yenilenen dönemlerde kiracının sorumluluğunu artıracak yeni maddeler eklenmesi halinde bu yeni maddeler de geçersizdir. Dolayısı ile sizin kiralayanınızın yaptığı doğru değildir. Önünüze konulan yeni sözleşmeleri imzalamak zorunda değilsiniz. İmzalamamak aleyhinize olacak bir durum doğurmaz. Bu yıl kapınıza gelecek kiralayana bu durumu anlatın, isterseniz bu yazımın bir fotokopisini de kendisine verin.

[[HAFTAYA]]

Dövizle kiralama İşyerimi döviz bazında kiraya verdim. Şimdi kiramı artırmak istiyorum kiracı artırmıyor. Dava açsam hakkımı kaybedermişim, doğru mu? I.M.


“Hakkımı kaybedermişim” sözüne açıklık getirmem lazım. Kiracılıkla ilgili bir hak kaybı yok. Sözleşme hükümleri içindeki bir madde nedeni ile de bir hak kaybı yok. Ancak okuyucuma anlatılan şu: Döviz bazında kiraya verilen gayrimenkullerde şayet kiraya veren kira bedelinin döviz bazında bile düşük kaldığı iddiasında ise ve kirasını sulhen artıramıyor ise kira tespit davası açmak zorunda. Ancak kira tespit davası açıldığında kiracının açık muvafakati yoksa yeni dönem kira bedeli artık TL üzerinden yapılır, döviz bazında olmaz. Hakkımı kaybedermişim sözünün anlamı bu. Yani döviz bazındaki kira, Türk Lirası’na çevrilir. Şayet döviz bazında kiralama bir hak ise evet bu hakkını kaybeder. Bir de yabancı para ile yapılan sözleşmelerle ilgili bir değişiklik var. Yeni Borçlar Kanunu bu hususta yeni kural getirdi. 344’üncü maddeye göre “sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz”. Yeni kira sözleşmesi yapacak olanların akıllarında bulunsun, buna göre karar versinler acaba Türk Lirası üzerinden kiralamak mı avantajlı yoksa döviz bazında kiralamak mı?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder