Dünya Hatırlatma: Hırvatistan tamam!

Hatırlatma: Hırvatistan tamam!

Paylaş
Hatırlatma: Hırvatistan tamam!

Türkiye ile aynı tarihte müzakerelere başlayan Hırvatistan, tüm fasılları geride bıraktı ve AB'ye üye olma yolunda

Avrupa Parlamentosu, 15 Aralık 2004’te Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin tavsiye kararı aldı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği de, parlamentonun kararı doğrultusunda 3 Ekim 2005’i müzakerelerin başlama tarihi olarak belirledi.

Türkiye ile AB, o günden bu yana 35 fasıldan sadece 1’ini kapatmayı başardı; Türkiye ile aynı tarihte müzakerelere başlayan Hırvatistan ise bugün yolu tamamladı.

4 faslı daha kapatarak tüm müzakere konularında süreci bitiren Hırvatistan’ın, AB ile katılım anlaşmasını bu yıl sonunda imzalaması, 1 Temmuz 2013 tarihinde üye AB’ye olması bekleniyor.

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle’den de Hırvatistan’ın durumuyla ilgili bir açıklama geldi:

“Bağımsızlığının 20. yılını kutlayan Hırvatistan'ın AB üyelik kriterlerini karşılama yönünde kaydettiği etkileyici ilerleme ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Hırvatistan'ı reform yolunda hep destekledik. Adil ve sıkı olduk, indirim yapmadık ve kısayol kullandırmadık. Hırvatistan'ın üyeliğinin ilk gününden itibaren sorumluluklarını üstlenebilmesi için taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğini sıkı ve şeffaf şekilde izlemeyi sürdüreceğiz.”

Türkiye ile AB arasında Ekim 2005’te başlayan müzakerelerde şimdiye kadar 13 fasıl açılırken bunlardan sadece biri geçici olarak kapatılabildi.

18 başlık dondurulmuş halde iken, siyasi engellere takılmayıp açılabilecek durumda olan fasıl sayısı ise 3.