Opr. Dr. Hande Akbaş Hastanın durumu belirliyor
HABERİ PAYLAŞ

Hastanın durumu belirliyor

Haberin Devamı

Gebelikten korunmak için takılan spiral bakır uçludur ve tüm hastalarda bu kullanılır. Ama kadının kansızlığa yol açacak kadar şiddetli kanaması ya da rahim iç duvarında kalınlaşma varsa tedavi amaçlı hormonlu spiral önerilebilir.

Sağ dudakta şişlik var

24 yaşındayım, polikistik over çıktığı için 1 haftadır doğum kontrol hapı kullanıyorum. 2 gün önce vajinamın sağ dudağında iç kısmında şişlik hissettim. İdrarımda yanma oluyor, sivilce gibi ama ucu yok ve yürümekte, oturmakta zorlanıyorum. Acaba ne yapmalıyım? Bir de hapla mı ilgili?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullanmış olduğunuz doğum kontrol ilacıyla yaşamış olduğunuz şişlik arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Bu nedenle ilacı gereksiz yere bırakmayın. Muhtemelen labium denilen iç dudaklarda yer alan birtakım bezlere ait kanalların girişi kapanmış ve salgı içeride biriktiği için maalesef abseleşmeye başlamış ya da kıl kökü gibi bir yapıdan mikrop almış ve buna bağlı enfeksiyon gelişmiş olabilir. Her iki durumda da ilk müdahale uygun antibiyotiğe başlamaktır. Ardından da geçmezse antibiyotik etkisi altındayken boşalttırmak, hatta tekrar ederse tamamen çıkarttırmaktır.

Spiral taktıracağım ama...

42 yaşında, 2 doğum yapmış kadınım. Spiral taktırmayı düşünüyorum. Devlet hastaneleri bakırlı, özel kuruluşlar hormonlu kullanıyormuş. Farkı nedir? Hangisini önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, devlet hastaneleri ile özel hastaneler arasında spiral takma tercihi konusunda bir değişiklik yoktur. Hormonlu spiral her iki tür hastanede de takılabilir ama sadece gerekiyorsa önerilir. Rutinde hastane neresi olursa olsun, bakır uçlu spiral takılır. Ancak hastanın kansızlığa yol açacak kadar kanamaları şiddetli oluyorsa ya da bazen rahim iç duvarında hiperplazi denilen kalınlaşmalar varsa o taktirde tedavi amacıyla hormonlu spiral takılmaktadır.

Bebekte sorun çıkar mı?

4 yıldır tiroid hastasıyım. Doktor “Tiroid hiç çalışmadığı için ilaçla yerine koyacağız” dedi. İkinci kez anne olmak istersem ve hamile kalırsam bebekte zeka geriliği veya başka sorun olabilir mi? Bu ay adetim gecikti. Hamileysem ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi açısından endokrinoloji uzmanı ve kadın hastalıkları doğum uzmanıyla paralel ilerlerseniz TSH seviyeleri 2.5’larda tutulursa gebeliğinizde ya da bebeğinizin zekasında herhangi bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder