Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastalıklar tetikliyor
HABERİ PAYLAŞ

Hastalıklar tetikliyor

Haberin Devamı

Cinsel fonksiyonlar yaşlanmayla azalıyor. Ama sertleşme sorunu yaşlanmanın sonucu değil. Bu durumu daha çok kronik hastalıklar tetikliyor. Yüksek tansiyon, diyabet, depresyon, alkol bağımlılığı, sigara kullanımı gibi. Ayrıca tedavi için alınan bazı ilaçlar da sertleşmeyi etkileyebilir...

SORU: Tedbir alabilir miyim?


32 yaşındayım. Şu an cinsel sorunum yok ama ileride iktidarsız olma fikri beni çok korkutuyor. İleride iktidarsız olmama neler sebep olabilir? CEVAP Öncelikle yaşlanmayla cinsel fonksiyonlarımız azalır. Ancak sertleşme sorunu yaşlanmanın bir sonucu değildir. Yaşlanmanın yarattığı psikolojik durum olumsuzluk yaratabilir. Esas olarak kronik hastalıklardan olan yüksek tansiyon, diyabet (şeker), kalp-damar hastalıkları ve depresyon risk faktörlerindendir. Sağlıksız yaşam koşulları, sigara kullanımı, stres ve alkol bağımlılığı da sertleşme sorununa yol açabilir. Tansiyon düşürücüler (beta-blokerler, tiazid diüretikler) ve anti-depresanlar gibi bazı ilaçlar da sertleşme sorununa neden olabilir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Doğuştan bir testisim yok

21 yaşındayım. Benim doğuştan testislerimden biri yok. Doktora gitmeye utanıyorum. Görünürde bir sorun yok ama ileride sorun yaşar mıyım? CEVAP Bir testisin bulunmamasının araştırılması gerekir. Nadiren doğuştan bir testisin olmaması hali görülebilir. Ama testisin torbaya inmeyip vücut içinde kaldığı hallerde kanserleşme ve bunun gözden kaçarak hastalığın ileri safhalara ulaşması tehlikesi mevcuttur. Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Sık boşalmak şart mı?

Bir doktor bana “İdrar torbası ile böbreğinin sağlığı için sık sık boşalman lazım” dedi. Boşalmanın sağlığım özellikle de böbreğim ile bir bağlantısı var mı? Bir de nadir boşalmanın erkeği kısırlaştırabileceği doğru mu? CEVAP Sık boşalmanın idrar yolları sağlığı ve genel sağlık ile hiçbir ilgisi yoktur. Nadir boşalmanın da kısırlık veya sağlık ile hiçbir alakası yoktur. Vücut bu gibi durumlarda kendisini dengeler ve sağlığımız olumsuz etkilenmez. Örneğin, gereken sıklıkta boşalmadığımız halde gece uykuda boşalma veya meni keselerindeki fazlalığın idrarla atılması ile vücut gereken dengeyi kuracaktır. Sanırım doktorunuzu yanlış anladınız.

SORU: Tedaviye gerek var mı?

25 yaşındayım. Çocukluğumdan beri testislerimden biri hep yukarıda, yan yana geliyor, ağrı yapmıyor. Ancak hep altlı üstlü. Bunun az da olsa bir sakıncası olabilir mi? Herhangi bir tedavi ya da teste gerek var mı? CEVAP Ayakta durmaktayken bir testisin diğerinden daha sarkık olması tamamen normal, fizyolojik bir durumdur, yürümeyi de kolaylaştırır. Bu nedenle tedavisi mevzubahis değildir, endişe etmeyiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder