Opr. Dr. Hande Akbaş Haplar her kadına uygun olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Haplar her kadına uygun olmuyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapları gebelikten korunmada en etkili yöntemlerden biri. Ancak haplar her hastaya uygun olmadığından mutlaka bir uzman doktorun muayenesi ve tavsiyesi sonrası kullanılmalı...

Şişlik oluştu

Genital bölgemde dış sol dudak üstünde bir şişlik oldu, sivilceye benziyor. İçinin dolu olduğunu fark ediyorum çünkü dokununca acıyor. Yurt dışında olduğum için doktora gidemiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu bölgede sıklıkla kıl kökü iltihapları görebiliyoruz. Burada minik abseler oluşarak ağrı, oturmada rahatsızlık, ısı artışına neden olabilir. Bunun boşaltılması sizi rahatlatır. Bir de muayene ederek gerekirse antibiyotik başlanabilir. Yurt dışında doktora gidemiyorsanız size önerim hiç dokunmyın. Döner dönmez kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidip gerekli tedaviyi başlatın.

Akıntı ve kaşıntı var

32 yaşındayım. Geçen hafta doktorum antibiyotik başladı. Akıntım olmazdı, 2 gündür peynir kıvamında akıntı ve aşırı kaşıntı başladı. Bakireyim. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreli antibiyotik kullanımı sonrası sıklıkla vajinal bölgede mantar gelişebilir. Bunu bakirelerde bile görebiliriz. Kadın doğum uzmanına başvurup muayene olun ve mantarsa ona yönelik ilaçlara başlayın. Kısa zamanda tedaviye yanıt alıp rahatlayacaksınız.

Hap kullansam mı?

24 yaşında, nişanlı kızım. Bu yaz evleniyorum. Birkaç yıl çocuk sahibi olmak istemiyorum. Doğum kontrol hapı kullanmamın herhangi bir zararı var mı? İlerde çocuk sahibi olmak istediğimde bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin gibi genç yaşta henüz gebelik düşünmeyen hastalarıma ben en güvenilir korunma yöntemlerinden olan doğum kontrol hapını önermekteyim. Ama ülkemizde yapılan en büyük hata doktora başvurmaksızın eczaneden alınarak kullanılmasıdır. Ne yazık ki doğum kontrol ilaçları her hastaya uygun olmayabilir. Bu nedenle bir uzman görüşü almadan sadece eczaneye danışılarak başlanan doğum kontrol ilaçlarının faydadan çok zararı olacaktır. Söylentilerin aksine üreme tıbbı alanında 15 yıl çalışmış bir hekim olarak söyleyebilirim ki doğum kontrol ilaçları kesinlikle kısırlığa neden olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder