Opr. Dr. Hande Akbaş Hamilelik planlıyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelik planlıyorsanız...

Haberin Devamı

Antibiyotik kullanımı hamile kalmaya engel olmuyor. Ama gebelerde ya da hamile kalmayı planlayanlarda yan etkisi en az, kullanımında sakınca bulunmayanlar tercih edilmeli... Böyle bir durum varsa doktorunuza anlatın ki seçimi ona göre yapsın...

Antibiyotik engel olur mu?

2 yıllık evliyim. Eşim 7 ay önce varikosel ameliyatı oldu ama değerleri iyi değil. Çocuk istediğimiz için ilişkiye girdik. 20’lik dişimin çekilmesi gerekti. Ameliyat nedeniyle antibiyotik kullandım. İlaçtan sonra iç çamaşırımda kahverengi ve az aza akıntı olduğunu fark ettim. Nedeni nedir? Bir de antibiyotik gebeliğe engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, antibiyotikler gebe kalmaya engel olmaz. Ama gebeler ya da gebelik planlayanlarda kullanmasında sakınca olmayan antibiyotiklerin içilmesi, bebeğin etkilenmemesi açısından büyük önem taşır. Siz durumunuzu diş hekiminize belirtmişsinizdir. Lekelenmenizin ilaçtan kaynaklandığını düşünmüyorum. Muayene olmalısınız ve nedeni
araştırılmalıdır.

Aşılamada başarı şansı nedir?

1 yıldır korunmuyoruz. 30 yaşındayım, eşim ise 34 yaşında. Sperm, kan testleri normal. Hormon testinde sorun çıkmadı. Yumurtlama normal. Adetim düzenli. Bu ay ilk kez ilaç kullandım. Doktorun verdiği tarihlerde ilişkiye girdik. Bu ay olmazsa aşılamaya geçilecek. Her şey bu kadar normalken neden gebelik olmuyor? Aşılamadaki başarı şansımız nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her açıdan normal çiftlerde bile her ay çiftin gebe kalma olasılığı yüzde 25’lerdedir. Yaşlarınız genç ve tetkiklerinizi genel olarak değerlendirdiğim zaman sebebi açıklanamayan infertilite grubuna girmekte olduğunuzu görüyorum. Eğer rahim filmi çekilerek tüplerinize bakılmadıysa lütfen onu da yaptırarak tüplerinizin normal olduğundan emin olun. Ardından aşılamaya geçin. Aşılamayla gebelik şansı maksimum yüzde 17-20 arasındadır.

Gebe kalamıyorum

26 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. 2.5 sene önce prolaktin tedavisi gördüm, düzene girdi. Eşimle haftada 3 kez beraber olmamıza rağmen hamile kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, haftada 3 kere düzenli ilişkiye rağmen 2 yıldır gebe kalmadıysanız daha fazla vakit kaybetmeden bu alanda uzman bir hekime başvurarak gerekli tüm tetkiklerinizi yaptırın. Yaşınız genç olduğu için yumurta rezerviniz ve eşinizin sperm sayısı iyiyse yardımcı üreme tetkiklerine başvurarak gebe kalma şansınız arttırılabilir. Prolaktin yüksekliğinin tek başına neden olduğunu düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder