Son dakika lif haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan lif gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan lif haber sayfamızda...
Sağlıklı beslenme, her geçen günü daha da önem kazanıyor. Anadolu’nun en verimli tahıllarından biri olan arpanın da bu alandaki önemi giderek artıyor. Arpa, sağlığa birçok faydası olan besleyici bir tahıldır. İçeriğindeki lif, protein ve vitaminlerle dolu olduğundan dolayı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir bileşen haline geliyor. Peki, arpanın faydaları nelerdir? Hangi sağlık sorunlarına iyi gelir?
Sağlık açısından pek çok faydası olan kereviz, özellikle sindirim sisteminin dostu. Lif bakımından zengin olan ve düşük kalorisiyle kilo vermeye de yardımcı olan kereviz, damar sağlığını da koruyor. Türkiye'de genellikle Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın olarak bulunan kereviz, güçlü antioksidan kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor.
Dünyada en sık görülen 7. kanser türüne dikkat çeken Doç.Dr. Tevfik Kıvılcım Uprak, 'Ülkemizde en çok Doğu Anadolu'da görülüyor' dedi. Erken tanının önemini vurgulayan Uprak uyardı: Genelde geç tanı konulan bir kanserdir. İleri evrelerde 1-2 ay içerisinde karaciğere, akciğere ve yemek borusu etrafındaki lenf nodlarına sıçrayabilir!
Türk mutfağının olmazsa olmaz besinleri arasında yer alan nohut lif, magnezyum, kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağı. Özellikle sulu yemek formunda tercih edilen nohutun pişirme işleminden önce yumuşamış olması gerekiyor. Ancak aşağıda yer alan basit yöntemlerle nohutu ıslatmaya gerek kalmadan tüketebilmek mümkün.
Kayısı reçeli, kayısının doğal tatlılığını ve lezzetini korurken, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve lifler sayesinde sağlığı destekler. C vitamini, antioksidanlar ve lif bakımından zengin olan bu reçel, bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemi sağlığını da destekliyor.
Bağırsakları iyi çalışmayan pek çok kişi kabızlık problemiyle baş etmek durumunda kalıyor. Uzmanlar bağırsakların çalışması için lifli besinler ve sıvılar tüketmek gerektiği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. Peki lif zengini besinler neler? Hangi yiyecekler bağırsakları çalıştırır? İşte hem lezzetli, hem sağlıklı hem de bağırsakları motor gibi çalıştıran besinler...
ODTÜ Fizik Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Teoman Arslan, yaptığı online mülakat sırasında heyecanına yenik düştü. Kalp krizi geçiren genç, bilgisayar başında hayatını kaybetti. Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, kalp krizinin genç yaşlarda arttığını söyleyerek risk faktörlerini açıkladı.
Kuru erik, meyve dünyasında hafife alınmayacak bir oyuncaktır. Hem lezzetli hem de sağlık dolu olan bu kurutulmuş meyve, birçok faydasıyla dikkat çekmektedir. İşte kuru eriğin sağlığa olan olumlu etkileri:
Yaz aylarına hazırlık olarak sağlıklı ve hafif yiyecekler tüketmek, hem vücudunuzu temizlemeye yardımcı olur hem de formunuzu korumanıza destek olur. İşte yaz gelmeden yapabileceğiniz basit diyet önerileri.
Mide bulantısı, herkesin zaman zaman karşılaşabileceği yaygın bir şikayettir. Yeme alışkanlıkları, stres düzeyi gibi çeşitli faktörler bu duruma neden olabilir. Genellikle sindirim sistemi problemleri veya vücuttaki kimyasal dengesizliklerden kaynaklanır. Mide bulantısına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte detaylar…
Son yıllarda sağlıklı atıştırmalık alternatifleri popülerlik kazanmaya başladı ve bunlardan biri de ballı tuzlu fıstık olarak karşımıza çıkıyor. Hem tatlı hem tuzlu lezzeti bir arada sunan bu atıştırmalık, sağlık açısından da birçok fayda sağlamaktadır. Ballı tuzlu fıstığın içeriğinde bulunan doğal bal ve tuz, vücuda enerji verirken aynı zamanda mineral ve vitamin ihtiyacını da karşılıyor. Ayrıca, içeriğindeki protein ve lif sayesinde tokluk hissini arttırarak abur cubur tüketimini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Bu nedenle, ballı tuzlu fıstık, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyenler için ideal bir alternatif olarak tercih ediliyor.
İnsan sağlığına sunduğu faydalarla vazgeçilmez bir besin olan ıspanak, kan pıhtılaşmasını önlüyor ve zengin lif içeriği sayesinde yüksek kalori alımına engel oluyor. Ancak ıspanağı ertesi gün yemek, zehirlenmeye sebep olabilir.
Son yıllarda sağlıklı atıştırmalık alternatifleri popülerlik kazanmaya başladı ve bunlardan biri de ballı tuzlu fıstık olarak karşımıza çıkıyor. Hem tatlı hem tuzlu lezzeti bir arada sunan bu atıştırmalık, sağlık açısından da birçok fayda sağlamaktadır. Ballı tuzlu fıstığın içeriğinde bulunan doğal bal ve tuz, vücuda enerji verirken aynı zamanda mineral ve vitamin ihtiyacını da karşılıyor. Ayrıca, içeriğindeki protein ve lif sayesinde tokluk hissini arttırarak abur cubur tüketimini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Bu nedenle, ballı tuzlu fıstık, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyenler için ideal bir alternatif olarak tercih ediliyor.
Günümüzde birçok kişi, kilo verme konusunda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. "Bu durumun altında yatan nedenlerden biri de huzursuz bağırsak sendromu olabilir" diyen Uzm. Dyt. Sena Çalışkan, huzursuz bağırsak sendromunun kilo verme sürecini etkileyebileceğini belirterek “Huzursuz bağırsak sendromu, sindirim sistemindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle karın ağrısı, gaz, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak birçok kişi bu belirtileri kilo verme ile ilişkilendirmez ve doğru teşhis konulmazsa kilo verme çabaları da başarısız olabilir” diye konuştu.
Günümüzde birçok kişi, kilo verme konusunda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. "Bu durumun altında yatan nedenlerden biri de huzursuz bağırsak sendromu olabilir" diyen Uzm. Dyt. Sena Çalışkan, huzursuz bağırsak sendromunun kilo verme sürecini etkileyebileceğini belirterek “Huzursuz bağırsak sendromu, sindirim sistemindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle karın ağrısı, gaz, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak birçok kişi bu belirtileri kilo verme ile ilişkilendirmez ve doğru teşhis konulmazsa kilo verme çabaları da başarısız olabilir” diye konuştu.
Dengeli bir beslenme planı oluşturarak sağlıklı yiyecekler tüketmenin iş hayatında başarılı olmanın anahtarı olduğunu söyleyen Diyetisyen Elif Akçeken, “Oturarak çalışan bireyler kilo almamak için rafine karbonhidratlar, şekerli atıştırmalıklar ve yağlı gıdalardan kaçınmalıdır. Sık yapılan hatalardan biri de aşırı çay ve kahve alımıdır. İş yerinde aşırı kafein tüketimi uykusuzluğa, anksiyeteye ve hatta kalp çarpıntısına neden olabilir" dedi.
Dengeli bir beslenme planı oluşturarak sağlıklı yiyecekler tüketmenin iş hayatında başarılı olmanın anahtarı olduğunu söyleyen Diyetisyen Elif Akçeken, “Oturarak çalışan bireyler kilo almamak için rafine karbonhidratlar, şekerli atıştırmalıklar ve yağlı gıdalardan kaçınmalıdır. Sık yapılan hatalardan biri de aşırı çay ve kahve alımıdır. İş yerinde aşırı kafein tüketimi uykusuzluğa, anksiyeteye ve hatta kalp çarpıntısına neden olabilir" dedi.
Bağırsakları iyi çalışmayan pek çok kişi kabızlık problemiyle baş etmek durumunda kalıyor. Uzmanlar bağırsakların çalışması için lifli besinler ve sıvılar tüketmek gerektiği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. Peki lif zengini besinler neler? Hangi yiyecekler bağırsakları çalıştırır? İşte hem lezzetli, hem sağlıklı hem de bağırsakları motor gibi çalıştıran besinler...
Mercimek, protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir baklagil olarak biliniyor ve sağlık için birçok faydası bulunuyor. Ancak, bazı durumlarda aşırı tüketildiğinde veya belirli sağlık durumları olan kişilerde zararlı olabiliyor. İşte mercimek tüketirken dikkat edilmesi gerekenler ve mercimeğin zararları!
Uygun dozda meyve tüketiminin bireye katkılarına değinen Diyetisyen Serkan Aksoy, “Güçlü antioksidan kaynağı olan meyveleri gün içerisinde almak hücrelerin yenilenmesine, yaşlanmanın yavaşlanmasına ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hipertansiyon, diyabet ve kalp- damar hastalıklarına yakalanmanın önüne geçilmesine katkı sağlayabilir” dedi.
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan karadut, vücut için çok faydalı. Güçlü bir antioksidan olan karadut, içerisindeki bol lif sayesinde sindirim sistemini düzenliyor. Bu meyve taze olarak ya da kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Kan şekerini düzenleyen karadut, şeker hastalığını önlemeye de yardımcı oluyor.
Kuru erik, meyve dünyasında hafife alınmayacak bir oyuncaktır. Hem lezzetli hem de sağlık dolu olan bu kurutulmuş meyve, birçok faydasıyla dikkat çekmektedir. İşte kuru eriğin sağlığa olan olumlu etkileri:
Kayısı reçeli, kayısının doğal tatlılığını ve lezzetini korurken, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve lifler sayesinde sağlığı destekler. C vitamini, antioksidanlar ve lif bakımından zengin olan bu reçel, bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemi sağlığını da destekliyor.
Birçoğunuz bayram ve tatil boyunca ‘Nasıl olsa tatildeyiz’ diyerek yediniz içtiniz ve geri döndünüz değil mi? Tartının başında ne kadar kilo almışım diye kendinize mi kızıyorsunuz? Öncelikle sakin olun, yorgunluk, uykusuzluk ve yolculuk nedeniyle tartıdaki kilonun bir kısmının ödem olduğunu unutmayın. Nasıl olsa kilo almışım diye pes etmek, bırakmak yok! Sadece bu hafta biraz daha dikkat ederek, verdiğimiz önerileri uygularsanız kısa sürede eski kilonuza dönebilirsiniz.
Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmede nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini belirten Dyt. Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır “diye konuştu.