Prof. Dr. Derin Kösebay Geçirilen ameliyatlar riski artırır
HABERİ PAYLAŞ

Geçirilen ameliyatlar riski artırır

Dış gebeliğin oluşmasında pek çok neden var. Bu nedenlerden biri de gebelikten önce geçirilen iltihaplar ve rahim kanallarında daralma olması. Özellikle rahim ve kanallarda yapılan ameliyatlardan sonra risk biraz artıyor...

Anne olmam mümkün değilmiş, doğru mu?

2009’da evlendim. Evliliğimin ilk 2 yılı normal adet gördüm. Son 3 yıldır hap ile adet görüyorum. Hangi doktora gitsem “Sorun yok, çocuğun olur” diyorlar. Son gittiğim doktor bana erken menopoz teşhisi koydu. Kesinlikle anne olmamım mümkün olmadığını söyledi. Acaba bunlar doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, tahlil sonuçlarınızın hiçbiri yok. Ama size erken menopoz denilmesi çok önemli (Doğru veya yanlış) kaç yaşında olduğunuzu da bilmiyorum ama bir tüp bebek merkezine başvurmanızda yarar var gibi geliyor.

[[HAFTAYA]]

Dış gebelik geçirdim çocuk sahibi olabilir miyim?

30 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum herhangi bir operasyon yapmadı. Buna gerek olmadığını söyledi. Acaba dış gebelik tekrarlar mı? Ben bu konuda sorun yaşar mıyım? Çocuk sahibi olabilecek miyim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, dış gebelik genellikle belirti verir ve gerekli tedavi erken dönemde yapılmazsa ameliyat dahi gerekebilir. Sizinki çok sessiz geçmiş. Dış gebeliğin oluşmasında birçok neden var. Özellikle gebelikten önce geçirilen iltihaplarla, rahim kanallarında daralma veya sağa sola yapışma olması en sık gördüğümüz dış gebelik nedenidir. Rahim ve kanallarda yapılan ameliyatlardan sonra da bu olasılık artar. Tabii bu hastaların tekrar dış gebelik olma riski vardır. Sizin durumunuzu tam olarak bilemiyorum. Ama yüzde 2-5 oranında bir risk olabilir.

İkinci çocuğu istiyorum

34 yaşındayım, 1 kızım var. İkinci kez anne olmak istiyorum. Hipertansiyon ve şeker hastasıyım. Eşimle aramda kan uyuşmazlığı var. Tedavilerim devam ediyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelik için tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığı önemli iki sorun. Önce bu hastalıklarla ilgili son durumunuzu belirleyin (Bu konuda belki bir iç hastalıkları uzmanı, endokrinolog ve nefrolog yardımcı olabilir). Aldığınız sonuçları sizi takip edecek kadın doğum uzmanına götürün. Doktorunuz size risklerinizi anlatacak ve sonra beraberce bu riskleri taşıyıp taşıyamayacağınıza karar vereceksiniz. Eğer bu şartlarda gebe kalırsanız gebeliğinizi prenatoloji eğitimi almış bir kadın doğum hekiminin takip etmesinde büyük yarar olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder